Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην πυρά η κοινωνιολογία

Στην πυρά η κοινωνιολογία

Κινδυνεύουν τα παιδιά να γίνουν Αριστεροί με την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, που είναι η επιστήμη της συστηματικής μελέτης των ανθρώπινων κοινωνιών, των κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών φαινομένων και των κοινωνικών προβλημάτων;

Ο «πολιτικός διάλογος» ξεφεύγει των ορίων και ακούγονται απίστευτα πράγματα που εάν όσοι τα λένε καθίσουν να σκεφτούν με νηφαλιότητα τι έχουν πει είναι πολύ πιθανόν να μην επαναλάβουν διάφορες επίμαχες φράσεις.

Τελευταίο κρούσμα ήταν με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που είπε με στόμφο σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, ότι η κυβέρνηση βάζει την Κοινωνιολογία στα σχολεία για να κάνει τα παιδιά αριστερά.

Πάντως, προφανώς ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ αγνοεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές κεντροδεξιών και δεξιών οικογενειών, αν και διδάχτηκαν Κοινωνιολογία, προφανώς δεν έγιναν Αριστεροί. Ακόμα και ο πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης που σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ δεν έγινε Αριστερός…

Το ακούσαμε και αυτό και όπως πάει η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και δυστυχώς θα ακούσουμε πολλά έως τις εκλογές.

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολειά το 1982 ως μάθημα Δέσμης (κατεύθυνσης) αποτέλεσε μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015 μάθημα γενικής παιδείας, ενώ από την σχολική χρονιά 2015-2016 αποτελεί μάθημα κατεύθυνσης στην τάξη της Γ’ Λυκείου στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών καθώς και στην κατεύθυνση οικονομίας και πληροφορικής, και εξετάζεται ενδοσχολικά.

Κινδυνεύουν τα παιδιά να γίνουν Αριστεροί με την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, που είναι η επιστήμη της συστηματικής μελέτης των ανθρώπινων κοινωνιών, των κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών φαινομένων και των κοινωνικών προβλημάτων;

Προφανώς και όχι. Και επειδή αρέσουν τα λατινικά στον Αδ. Γεωργιάδη, εάν ανατρέξουμε στον 19ο αιώνα θα δούμε ότι ο Γάλλος θετικιστής φιλόσοφος Auguste Comte ήταν ο ανάδοχος της κοινωνιολογίας και αυτός που συνέθεσε την λατινική και την ελληνική λέξη Socio και Logos.

Με τη φόρα που έχουμε πάρει στην Ελλάδα θα καταργήσουμε την Κοινωνιολογία ως επιστήμη που πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη πριν από 150 χρόνια περίπου, με αφορμή δύο μεγάλες επαναστάσεις, τη Γαλλική επανάσταση (1789) και τη βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία κατά τον 18ο αιώνα, δυο μεγάλα ιστορικά γεγονότα τα οποία προκάλεσαν ραγδαίες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων.

Θα ακυρώσουμε μια επιστήμη για μικροκομματικούς λόγους ή θα την ρίξουμε στην πυρά;

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024