Δεν χρειάζονται συστάσεις για το ποιος είναι ο Γιάγια Τουρέ ούτε για το πώς θα μπορέσει να συνδράμει αγωνιστικά σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ο Ολυμπιακός για την επιστροφή του στην κορυφή.

Δεν χρειάζεται καν η αναφορά στο γεγονός ότι χιλιάδες φίλοι της ομάδας έσπευσαν στα γραφεία της ΠΑΕ απλά και μόνο για να τον δουν πριν βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο της «επιστροφής» και στο κλίμα ενθουσιασμού που υπάρχει τις τελευταίες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση αυτής της μεγάλης μεταγραφής.

Βαθύτερα θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος, τώρα που είναι γεγονός ότι ο σημαντικότερος free agent του καλοκαιριού αποφάσισε να κάνει τον Ολυμπιακό αρχή και φινάλε στην μυθική καριέρα του, συνδυάζοντας για πάντα τη διαδρομή του με το φόντο να είναι Ερυθρόλευκο. Βαθύτερα και ουσιαστικότερα, μιας και ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έκανε μόνο πράξη μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις στην Ιστορία του Ολυμπιακού (συγκρίνεται μόνο με αυτή του Ριβάλντο) αλλά και με τον τρόπο του έδωσε ώθηση σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Ελλάδα των μνημονίων, η Ελλάδα της βαριάς φορολογίας, η χώρα που είδε την εθνική της να… εξαφανίζεται από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις αλλά και να μην μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κανονικό επίπεδο ranking της UEFA, έχει πάψει προ καιρού να είναι δημοφιλής ποδοσφαιρικός προορισμός. Πόσες φορές στα ρεπορτάζ των «μεγάλων» ομάδων δεν διαβάσαμε ότι υπάρχει δυσκολία στις μεταγραφές, διότι οι καλοί ποδοσφαιριστές δεν έρχονται εδώ;

Εδώ λοιπόν πλέον αγωνίζεται ο Γιάγια Τουρέ. Ένας ζωντανός μύθος του ποδοσφαίρου. Ένα τεράστιο brand name της βιομηχανίας του football και μάλιστα αυτό συνέβη με τον Ολυμπιακό να παίρνει την υπογραφή του μέσα από υψηλότατο ανταγωνισμό. Και μόνο η παρουσία του στρέφει τα φώτα του ενδιαφέροντος σε κλίμακα διεθνή. Και στους Ερυθρόλευκους φυσικά, αλλά κατ επέκταση και στην χώρα μας. Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Η μετακίνηση του στον Ολυμπιακό έγινε θέμα στα μεγαλύτερα αθλητικά ΜΜΕ του κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι ενημέρωθηκαν για αυτή την απόφαση του Ιβοριανού. Για αυτή τη μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Του ίδιου ανθρώπου που έπεισε τον Ερνέστο Βαλβέρδε να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2010. Που έδωσε την φανέλα της κορυφαίας ελληνικής ομάδας στον Εστέμπαν Καμπιάσο, τον Χαβιέρ Σαβιόλα, τον Ερίκ Αμπιντάλ κλπ.

Όχι, δεν χωρά σύγκριση. Η κίνηση Τουρέ είναι η μεγαλύτερη από όλες και κατατάσει τον 4 φορές καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή του κόσμου στους legends του συλλόγου ο οποίος ήρθε για να δέσει εδώ την άγκυρα ολοκληρώνοντας το απίθανο ταξίδι του. Από τον Ολυμπιακό, στη Μονακό, στη Μπαρτσελόνα του Μέσι, στην καλύτερη Σίτι όλων των εποχών και ξανά πίσω…