Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΕΠ και προϋπολογισμός καθορίζουν τη στάση των θεσμών

ΑΕΠ και προϋπολογισμός καθορίζουν τη στάση των θεσμών

Το μεγάλο κρας τεστ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Το μεγάλο κρας τεστ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στις 3 Σεπτεμβρίου για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2018.

Η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίµηνο της φετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9% και στο 2,3% για το 2019 (με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συνέταξαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στηριζόμενοι στην πρόβλεψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα περιορισθεί στο 1,9%. Αν επομένως υπάρξει απόδοση αντίστοιχη του α’ τριμήνου και στο β’ τρίμηνο θα καλλιεργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, γεγονός που θα ωφελήσει και την αγορά ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά, καταμετρούνται οι δυνατότητες επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι θα υπάρχει υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και του 2018 διαμορφώνοντας μία σειρά από σενάρια διανομής μερίσματος και αλλαγής του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής .

Παράλληλα στις 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει η αποστολή στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά της χώρας (EDP – Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) προς την Εurostat. Η αποστολή θα γίνει με τη συνδρομή του ΥΠΟΙΚ για το 2018. Η διαδικασία EDP θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν θα ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024