Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αγορές δεν εντυπωσιάζονται από τον «κάβο» του Τσίπρα

Οι αγορές δεν εντυπωσιάζονται από τον «κάβο» του Τσίπρα

Σε υψηλό δύο μηνών, στο 4,3%, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, λόγω και της αναταραχής σε Ιταλία, Τουρκία, Αργεντινή

Οι αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η παρ΄ολίγον κατάρρευση της Αργεντινής, ανέβασαν σε υψηλό εβδομάδων την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο για «κάβο» αλλά οι συγκυρίες παραπέμπουν περισσότερο σε θαλασσοταραχή. Η Αθήνα, δε, καλείται να πορευτεί μόνο με το αποθεματικό ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις αρχές Μαΐου είναι ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι έχει μπει στο δρόμο των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, δεν βρίσκεται ακόμη σε κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά δύο και πλέον μηνών και στο 4,373%, έχοντας αυξηθεί από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,409% με άνοδο 7,1% από τη Δευτέρα. Η απόδοση στο 7ετές ομόλογο κινείται στο 4,027%, με αύξηση της τάξης του 15% από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Συγκριτικά, η απόδοση του δεύτερου υψηλότερου σε απόδοση στην ΕΕ δεκαετούς ομόλογου, του Ιταλικού, που δέχεται πιέσεις λόγω και της σύγκρουσης Βρυξελλών – Ρώμης για το προσφυγικό, διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 3,19%.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν ξεπερνούσε το 1,91%, της Ισπανίας το 1,46%, ενώ το δεκαετές ιρλανδικό ομόλογο κυμαινόταν στο 0,87%.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024