Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέοναρντ Μπερνστάιν: Ο μεγάλος συνθέτης

Λέοναρντ Μπερνστάιν: Ο μεγάλος συνθέτης

Φέτος το καλοκαίρι, ο κόσμος αποτίει φόρο τιμής στον Λέοναρντ Μπερνστάιν, τον μεγάλο συνθέτη που μεταξύ άλλων έντυσε με τη μουσική του το θρυλικό μιούζικαλ «West Side Story»

Φέτος το καλοκαίρι, ο κόσμος αποτίει φόρο τιμής σε μια μοναδική καλλιτεχνική ιδιοφυΐα: τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια στις 25 Αυγούστου.

Χιλιάδες εκδηλώσεις γίνονται προς τιμήν του σε όλο τον κόσμο για να αναδείξουν αυτή την σπουδαία προσωπικότητα που δημιούργησε έργα όπως το “West Side Story”, το “Candide” και το “On the Town”.

Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, μεγάλωσε στη Βοστώνη από μια εβραϊκή οικογένεια χωρίς μουσική παιδεία. Σε ηλικία 10 ετών ανακάλυψε το πιάνο της θείας του και βρήκε το δρόμο του. «Από εκείνη τη στιγμή και μετά ήξερα ότι η μουσική θα ήταν η ζωή μου» δήλωσε ο ίδιος χρόνια αργότερα.

Το θρυλικό επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε σε ηλικία 25 ετών το 1943, διευθύνοντας την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης όταν κλήθηκε αιφνιδίως να αντικαταστήσει τον μαέστρο Μπρούνο Βάλτερ γιατί ήταν ασθενής.

Έργα που είχε συνθέσει ο ίδιος ήταν ισάξια με εκλεπτυσμένα κλασσικά έργα. Η καριέρα του ως πιανίστα, τον οδήγησε στις πιο αναγνωρισμένες σκηνές, παράλληλα με μνημειώδη επιτεύγματα στο ραδιόφωνο και τη μουσική εκπαίδευση.

Παρόλο που παντρεύτηκε τη Χιλιανή ηθοποιό Φελίτσια Μοντεαλέγκρε το 1951, είχε τρία παιδιά και ήταν ένας άκρως αφιερωμένος πατέρας και οικογενειάρχης αμφιταλαντεύτηκε σε όλη του τη ζωή με τη σεξουαλικότητά του.

Όπως αποκαλύφθηκε στο βιβλίο “The Leonard Bernstein Letters” δηλαδή «Τα γράμματα του Λεοναρντ Μπερνσταιν» που δημοσιεύθηκε το 2013, λίγο μετά τον γάμο τους, η Φελίτσια του έγραψε «…είσαι ομοφυλόφιλος και δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει …είμαι πρόθυμη να σε δεχτώ όπως είσαι».

Το «West Side Story» είναι το έργο που έκανε το όνομα του συνθέτη διάσημο όπως και η περιέργεια του για όλα τα είδη μουσικής την κλασσική, την τζαζ, τη φολκ, τα μπλουζ και την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική και βρίσκοντας τρόπο να συνδυάσει φαινομενικά ανόμοια στοιχεία. Ξεχώριζε για το ταλέντο του στη δραματική μουσική «Έχω μια βαθιά υποψία ότι κάθε έργο που γράφω, για οποιοδήποτε μέσο, ​​είναι πραγματικά μουσική θεάτρου με κάποιο τρόπο».

To διάσημο μιούζικαλ των Μπερνστάιν / Λόρεντς / Σοντχάιμ έκανε πρεμιέρα το 1957 στο Μπρόντγουέϊ. Πρωταγωνιστές είναι ένας ιταλοαμερικανος (Τόνιο) και μια Πορτορικανή (Μαρία). Οι δύο νέοι ερωτεύονται, προκαλώντας την εμπλοκή στη σχέση τους των δύο συμμοριών στις οποίες ανήκουν. Το έργο διαδραματίζεται στη συνοικία Upper West Side του Μανχάταν, εξ ου και ο τίτλος του μιούζικαλ West Side Story.

Το 1961 το West Side Story μεταφέρεται στον κινηματογράφο και γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η ταινία θριάμβευσε τόσο στο ταμείο, όσο και στα Όσκαρ, αποσπώντας 10 από τα 11 προταθέντα βραβεία. Ένα από αυτά, το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, απονεμήθηκε στον ελληνικής καταγωγής  ηθοποιό και χορευτή Τζορτζ Τσακίρις.

«Από την ιστορία του West Side έμαθα για την  τραγωδία την αγάπη και το σεξ – υπήρχαν σπασμένες καρδιές παντού σαν σπασμένα γυαλιά – και η ιδέα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ-πολύ λάθος σε μια στιγμή, αλλά ότι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο ήταν ότι όλοι μάθαμε να προχωρούμε » λέει η ποιήτρια Σύνθια Ζάριν.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024