Υψηλόβαθμες πηγές των Βρυξελλών μιλούσαν τον Μάιο στα «ΝΕΑ» για εκνευρισμό της Κομισιόν, ιδιαίτερα απέναντι στην Κύπρο και τη Μάλτα, για το ζήτημα Golden Visa ως ένα νέου τύπου χρηματιστήριο που προσέφερε «στεγνό καθάρισμα» σε (ρωσικά κυρίως) χρήματα από παράνομες ενέργειες, μέσω χορήγησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων.

Η επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, σε δήλωσή της στους «Financial Times» ανέφερε προ ημερών ότι θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων», σημειώνοντας ότι ως ΕΕ «δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη-μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία προσφέρουν σε επενδυτές την εθνική υπηκοότητά τους εφόσον πραγματοποιούν επενδύσεις σε ακίνητα ή ομόλογα και προανήγγειλε μία έκθεση που «είναι πιθανό να τις επικρίνει» για ελλιπή έλεγχο αυτών που λαμβάνουν την υπηκοότητα και της προέλευσης των χρημάτων τους. Εκθεση η οποία θα συνταχθεί υπό τη σημαία της πάταξης του «ξεπλύματος (ρωσικού) χρήματος», σε συνεργασία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Golden Visa και διαφθορά

Ο τέως κεντρικός τραπεζίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας (2012-13) και νυν καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Leicester, Πανίκος Δημητριάδης, σχολιάζοντας τις προθέσεις της Κομισιόν, αναφέρει στα «ΝΕΑ»: «Ορθά μεν αλλά αργά δε, κινείται η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κύπρος έχει ήδη δώσει πάνω από 1.700 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές και σχεδόν άλλα τόσα σε μέλη της οικογένειάς τους. Μόνο μέσα στο 2017 δόθηκαν συνολικά 1.013 διαβατήρια. Τα πλείστα ονόματα σε λίστα που διέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο είναι ρωσικά. Στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετοί επώνυμοι ρώσοι ολιγάρχες, σεΐχηδες και αφρικανοί επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων έχει παραχωρηθεί υπηκοότητα στον Ολέγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος είναι ένας από τους επτά ρώσους ολιγάρχες που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, λόγω ισχυρισμών για την ανάμειξή του όχι μόνο σε οικονομικά εγκλήματα άλλα και σε εκβιασμούς και δολοφονία επιχειρηματία. Ως γνωστόν ο Ντεριπάσκα είναι στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Πούτιν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος σε άλλες χώρες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο