Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην παροχολογία οι φόβοι των ξένων αυξάνονται

Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην παροχολογία οι φόβοι των ξένων αυξάνονται

Βροχή πέφτουν οι προειδοποιήσεις-απειλές από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων μέτρων με τους δανειστές. Κυβερνητικά στελέχη, όμως, μοιάζει... να κρατούν ομπρέλα και να συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά...

Κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και υπουργοί, συνεχίζουν να καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για μη εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις από τις αρχές του 2019, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Και οι υποσχέσεις  αναλόγως με το ποιος και πού μιλάει και σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται μπορεί να επεκταθούν και στη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και σε παροχή επιδομάτων και 13ης σύνταξης και φοροελαφρύνσεων και εισφοροελαφρύνσεων.

Πιο συγκρατημένη η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για «άθλιο παιχνίδι λαϊκισμού» και «ακατάσχετη παροχολογία» δρόμο που δεσμεύεται ότι δεν θα ακολουθήσει, όμως και αυτή τάζει σημαντικές φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ξεκαθαρίζει και την πρόθεσή της να ζητήσει από τους εταίρους -αφού βεβαίως έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής του σχεδίου της- αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η τακτική αυτή του «θάλασσα στη Λάρισα, σιδηρόδρομο στην Κρήτη, όχι τρύπες στις δεκάρες έρχονται εκλογές» (στίχοι από το εμβληματικό τραγούδι του Ορφέα Περίδη) δυστυχώς είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα.

Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι εάν μετά από τρία εφιαλτικά μνημόνια, σχεδόν δέκα χρόνια σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οδήγησαν σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην εξαθλίωση παραμένει αποδεκτή από τους πολίτες· ή εάν πλέον η κοινωνία έχει ωριμάσει και απαιτεί ο πολιτικός διάλογος και η απεύθυνση των κομμάτων στην κοινωνία να κινείται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και τα προγράμματά τους για την επόμενη ημέρα να είναι απολύτως σαφή, ικανά να απαντήσουν στο ερώτημα εάν έχουν τον τρόπο και τα μέσα να επουλώσουν -ουσιαστικά και όχι επιφανειακά- τις μεγάλες πληγές της κοινωνίας και του κράτους.

Αυτό θα φανεί στις δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να είναι μακρά και σε κλίμα ακραίας πόλωσης, και τελικά στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες πολίτες, γιατί στο μεταξύ και πολύ νωρίτερα μπορεί να έχουν ρίξει… «μαύρο στο Μαυρογιαλούρο» δανειστές-εταίροι και κυρίως οι αγορές…με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Ήδη τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά… Όσο η «παροχολογία» ενισχύεται εντός συνόρων, εκτός συνόρων εντείνονται οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος και πέφτουν βροχή οι προειδοποιήσεις-απειλές για τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο.

Μετά τα αυστηρά μηνύματα από ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους (ακόμη και από τον φίλο της Ελλάδας τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί) για την αναγκαιότητα τήρησης των συμφωνηθέντων και τα δημοσιεύματα σοβαρών διεθνών αναλυτών στον ξένο Τύπο για τους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα και για την πολλή δουλειά που έχει μπροστά της στη μεταμνημονιακή εποχή ήρθε και το καμπανάκι από τη Moody’s. Έναν από τους οίκους αξιολόγησης, που οι αγορές έχουν «για θεούς» και η Ελλάδα προσδοκά στη θετική αξιολόγησή του, προκειμένου να ξαναγίνει μια κανονική χώρα που να μπορεί να δανείζεται με βιώσιμο κόστος από τις αγορές.

Η Moody’s λοιπόν εμφανίζει την μη τηρήση των συμφωνηθέντων ως τον Νο1 εγχώριο κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του κερδισμένου εδάφους, παραλληλίζοντας μάλιστα την Ελλάδα με τον Σίσυφο.

«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στους πιστωτές, εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας» τονίζει ο οίκος.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι κατά τον οίκο αξιολόγησης η πολιτική αβεβαιότητα «που θα μπορούσε να ενισχύει την ανασφάλεια όσον αφορά το αν η χώρα θα θεσπίσει τις αναγκαίες πολιτικές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο το κρατικό χρέος».

Στις επισημάνσεις αυτές της Moody’s ήρθε να προστεθεί η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σε ό,τι αφορά τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας· «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) ήταν η σημείωση του Σολτς σχετικά με τη σεναριολογία για συντάξεις, πλεονάσματα και παραμονή του ΔΝΤ στον μηχανισμό επιτήρησης.

Ερωτηθείς στη συνέντευξή του «στα Νέα Σαββατοκύριακο» ειδικά για τη σεναριολογία περί διάσωσης των συντάξεων ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά χαρακτηριστικά «δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες» πιστός στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου που η Άγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να θυμίσει την πρώτη ημέρα κιόλας της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας» έσπευσε να τονίσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τα συγχαρητήρια για το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Αποκαλυπτικό και το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των δανειστών με ακριβά εκλογικά δώρα».

Η ατζέντα της λιτότητας στην Ελλάδα συνεχίζεται, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξοδέψει και πάλι περισσότερα χρήματα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας πως ο Γερμανός υπουργός προειδοποιεί την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιόρτασε το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης ως «λύτρωση» και υποσχέθηκε πως η χώρα θα «αποφασίζει εφεξής για την τύχη και το μέλλον της», καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα. Το πρόγραμμα βοήθειας, μπορεί να έληξε στις 20 Αυγούστου 2018 αλλά η πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα» προσθέτει.

Για τις εξελίξεις αυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα και Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ήδη πριν την έξοδο ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αθέτησης των συμφωνηθέντων, καθώς τότε υπάρχει κίνδυνος να μας εγκαταλείψουν οι αγορές».

Ιδιαίτερη προσοχή για τις μεταμνημονιακές κινήσεις συνέστησε στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, που προέρχεται μάλιστα από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αλλά και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει πολλές φορές ότι κάθε ζήτημα πρέπει να συζητιέται στην ώρα του και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες αποδείξεις για να υποστηριχθεί το οποιοδήποτε αίτημα. Και προφανώς δεν εννοούσε η υπουργός Εργασίας να προεξοφλεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων και μετά απλώς να προσθέτει «ότι έχουμε δύο μήνες μπροστά μας προκειμένου να δούμε και να επιβεβαιώσουμε την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, να σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2019» και ότι «τίποτα δεν έχει καταλήξει».

Εννοούσε να ξεκινά την πρόταση με το «τίποτα δεν έχει καταλήξει» δείχνοντας ειλικρίνεια στους πολίτες και σοβαρότητα στους δανειστές.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024