Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Reuters: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Τραπεζικοί διαμεσολαβητές εξηγούν ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία καθιστούν προς το παρόν απαγορευτικά δαπανηρή την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει τον Σεπτέμβριο στις αγορές -όπως σχεδίαζε αρχικά- εκφράζουν τραπεζικοί διαμεσολαβητές, που έχουν αναλάβει την προετοιμασία για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου.

Μιλώντας στο Reuters, εξηγούν ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία καθιστούν προς το παρόν απαγορευτικά δαπανηρή την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή, με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση ακόμη και έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές, συστήνουν να περιμένει να αποκατασταθεί το κλίμα στις αγορές.

Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος οκτώ ετών μνημονίων, τη Δευτέρα, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όμως οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον επόμενο μήνα μειώνονται λόγω των ευρύτερων πολιτικών εντάσεων, επισημαίνει το Reuters.

Οι προσδοκίες ότι το γεγονός της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων, θα σηματοδοτήσει μία νέα δημοσιονομική ανεξαρτησία και την πολυαναμενόμενη έκδοση στις αγορές τον επόμενο μήνα μήνα μπορεί να διαλυθούν λόγω εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters.

Έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ξαναχτίσει την καμπύλη επιτοκίων της και να αποκαταστήσει την εικόνα της ως «κανονικός» δανειολήπτης, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Η αναστάτωση στις αγορές λόγω των πολιτικών εντάσεων στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει αυτά τα σχέδια τον Μάιο.

Σήμερα με την κρίση της τουρκικής λίρας να επιδεινώνει το κλίμα στις αγορές, μια τέτοια έκδοση ομολόγου καθίσταται εκ νέου απαγορευτικά δαπανηρή.

Τρεις από τους τραπεζικούς διαμεσολαβητές (primay dealers) της χώρας – οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς – εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές, επίπεδα κόστους που η Αθήνα πιθανώς θεωρήσει μη βιώσιμα.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους dealers, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium -και αφού δεν έχουν την ανάγκη να το κάνουν αμέσως, θα περίμενα», πρόσθεσε.

Δύο άλλοι τραπεζικοί μεσολαβητές που εργάζονται για την Ελλάδα συμφώνησαν, αναφέρει το πρακτορείο, με τον δεύτερο να λέει ότι οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν 3,81% τον Ιούλιο, αλλά σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,33%.

«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», σημείωσε πάντως ο Nick Gartside, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024