Ακάθεκτος συνεχίζει ο καύσωνας στην Ελβετία, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τον ποταμό Ρήνο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν, δηλαδή περισσότερο από 27 βαθμούς Κελσίου, ανασύρθηκαν νεκρά ένας τόνος ψάρια.

Χίλια κιλά θυμάλων ανασύρθηκαν νεκρά από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας, στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και της πόλης Σαφχάουζεν. Το 90% αυτών των ψαριών είχε αποδεκατιστεί στον καύσωνα του 2003.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιέων της Ελβετίας (FSP), την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ATS, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για αυτό το είδος από τη στιγμή που η θερμοκρασία του νερού έφθασε στους 23 βαθμούς Κελσίου.

«Στους 25 βαθμούς Κελσίου, ιδίως εάν η θερμοκρασία αυτή παραμένει σε αυτό το επίπεδο για μεγάλες περιόδους, πρόκειται για θανατική ποινή» εξηγούν οι ειδικοί.

Παράλληλα, ο καύσωνας και η ξηρασία έχει επηρεάσει και τις αγελάδες, με τον ελβετικό στρατό να μεταφέρει νερό, μέσω μεγάλων κόκκινων πλαστικών δοχείων.

Περίπου 40.000 αγελάδες βόσκουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε βοσκοτόπια στο Καντόνι του Βω στη δυτική Ελβετία και η καθεμία από αυτές έχει ανάγκη έως και 150 λίτρα νερό την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Δεκάδες κτηνοτρόφοι τηλεφώνησαν στην ειδική γραμμή των αρχών για να ζητήσουν βοήθεια από τα ελικόπτερα από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε αυτή η έκτακτη επιχείρηση αρωγής.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική διότι η Ελβετία δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοιου είδους ξηρασία… από το 1921» δήλωσε ο Φιλίπ Λεουμπά, επικεφαλής του Καντονιού του Βω στον τομέα της Οικονομίας και του Αθλητισμού, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη σημερινή επιχείρηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε ορισμένες ενέργειες ώστε να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία που σημειώνεται στη χώρα.

«Η επίμονη ξηρασία δημιουργεί δύσκολη κατάσταση για τη γεωργία σε διάφορες περιοχές», αναφέρει η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε, παρουσιάζοντας μέτρα συμπληρωματικά εκείνων που λαμβάνουν μεμονωμένα καντόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας