Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετία, ώστε να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία που έχει σημειωθεί στη χώρα, εξαιτίας του καύσωνα.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές ζωοτροφών και θα προσφέρει άτοκα δάνεια στους αγρότες, ενώ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές σανού και αραβοσίτου.

«Η επίμονη ξηρασία δημιουργεί δύσκολη κατάσταση για τη γεωργία σε διάφορες περιοχές», αναφέρει η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε, παρουσιάζοντας μέτρα συμπληρωματικά εκείνων που λαμβάνουν μεμονωμένα καντόνια.

Ο καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε τμήματα του Ρήνου πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες ψάρια, ενώ η υψηλή θερμοκρασία ανάγκασε τις πέστροφες και τους θυμάλλους να προσπαθήσουν να βρουν πιο ψυχρά νερά.

Οι αρχές αρμόδιες για την αλιεία σε τρία ελβετικά καντόνια κατά μήκος του ποταμού ανακοίνωσαν πως, παρά τα μέτρα, περίπου ένας τόνος νεκρά ψάρια έχουν περισυλλεχθεί μέχρι στιγμής, ποσότητα που αντιπροσωπεύει από το ένα τέταρτο μέχρι το ένα τρίτο του ετήσιου όγκου των αλιευμάτων.

«Δεδομένων των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νεκρών ψαριών. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί μαζική εξάλειψη όπως το θερμό καλοκαίρι του 2003, όταν είχε πεθάνει το 90% ολόκληρου του πληθυσμού των θυμάλλων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η επίμονη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές έχει προκαλέσει ελλείψεις στην προσφορά που μπορούν μόνο εν μέρει να αντιμετωπισθούν από εγχώριες πηγές, προστίθεται.

«Οι μειώσεις των δασμών εν μέρει αντισταθμίζουν την αύξηση των τιμών εισαγωγής και έχουν στόχο να ωφελήσουν τους αγρότες», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας