Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία για την υπόθεση του αμερικανού πάστορα
"Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν
Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σήμερα σε βάρος των τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.
“Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε μια συνακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν οι οικονομικοί περιορισμοί.
“Ο πρόεδρος κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του”.
Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.
Υπενθυμίζεται ότι o εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, είχε ξεκαθαρίσει χθες ότι η Αγκυρα θα προβεί σε αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει οι δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού.
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442