Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίποινα προαναγγέλει η Άγκυρα ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Αντίποινα προαναγγέλει η Άγκυρα ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα ενάντια στην αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων υπουργών για την υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Συνάντηση Τσαβούσογλου με Πομπέο

Η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα ενάντια στην αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, για την υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Γκιουλ και Σοϊλού για την συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο Τούρκοι υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «εχθρική στάση» την ενέργεια της Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο twitter διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν μείνουν χωρίς αντίποινα.

Συνάντηση Τσαβούσογλου με Πομπέο

Με το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας-ΗΠΑ να είναι -για αρκετούς λόγους- τεταμένο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, θα συναντήσει αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να του ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα οι δύο άνδρες είχαν και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» στην Τουρκία, «πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ΄οίκον περιορισμό και να επιστρέψει στο σπίτι του» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Άμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του πάστορα.

Μετά την «άρνηση» των τουρκικών αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον Μπράνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως αυτές οι κυρώσεις είναι το «προσήκον μέτρο», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.

«Αυτό κράτησε πάρα πολύ» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προτιμά «τη διπλωματική προσέγγιση» με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024