Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικοινωνιακό σόου υπουργών με τα αυθαίρετα πάνω από τις «στάχτες»

Επικοινωνιακό σόου υπουργών με τα αυθαίρετα πάνω από τις «στάχτες»

Την ώρα δηλαδή που «βράζει» η κοινωνία και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες γι’ αυτό το μαζικό έγκλημα, η κυβέρνηση γυρίζει ξαφνικά σελίδα και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στα αυθαίρετα

Δέκα ημέρες μετά την εθνική τραγωδία που χτύπησε τη χώρα και άφησε πίσω της τουλάχιστον 90 νεκρούς. Δέκα ημέρες όπου η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο μέρος της κρυβόταν ή αναζητούσε απίστευτες δικαιολογίες για να μην αναλάβει την ουσιαστική ευθύνη κι όχι το «άδειο πουκάμισο» της πολιτικής ευθύνης, τρεις υπουργοί έδωσαν συνέντευξη τύπου.

Επί 10 ημέρες ουδέποτε τρεις υπουργοί δεν εμφανίστηκαν μαζί, πλην της συνέντευξης τύπου – ντροπή από τους κ. Τζανακόπουλο και Τόσκα. Κι όμως, σήμερα εμφανίστηκαν οι κ. Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης και Σ. Φάμελλος να μιλήσουν για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα.

Χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να ανακοινώσουν κατεδαφίσεις, και να πουν ότι προχωρούν σε μέτρα που θα σταματήσουν το διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Την ώρα δηλαδή που «βράζει» η κοινωνία και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες γι’ αυτό το μαζικό έγκλημα, η κυβέρνηση γυρίζει ξαφνικά σελίδα και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στα αυθαίρετα, ένα πρόβλημα που είναι εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, με ευθύνη και της παρούσας κυβέρνησης η οποία έφερε νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στη λογική «το αφεντικό τρελάθηκε».

Βεβαίως, ο κ. Σκουρλέτης μας είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται την κριτική που γίνεται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης διότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων πρέπει κάποτε να λυθεί.

Στη γραμμή που χάραξε από τις πρώτες ημέρες ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κουνούσε το δάκτυλο στους κατοίκους του Ματιού γιατί έχτιζαν μάντρες, το Μέγαρο Μαξίμου παίζει από χθες το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στους αυθαιρετούχους. Με υποσχέσεις για τουλάχιστον 3 χιλιάδες κατεδαφίσεις εκτιμά ότι θα απομακρύνει το ενδιαφέρον από τις καμένες περιοχές, από τους νεκρούς, από την οργή για την εγκληματική αδιαφορία, από τις αποκαλύψεις για τα τραγικά λάθη που έγιναν και τα οποία βαρύνουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το θέμα των αυθαιρέτων θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης τριών υπουργών σε κάποια άλλη φάση, άλλωστε η κυβέρνηση ετοίμαζε νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις που θα ήταν «κερκόπορτα» για πολλές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και σε δασικές περιοχές.

Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δούλεψαν… σκληρά για να είναι έτοιμοι σήμερα οι υπουργοί να ανακοινώσουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν…

Σκουρλέτης: Δεν αντιλαμβάνονται ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης

«Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης επειδή μιλά για την παθογένεια της άναρχης δόμησης , όταν λίγα 24ωρα πριν, είδαμε τον συνδυασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων  με τα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής να κάναν ακατόρθωτη – σε ένα βαθμό – τη διαχείριση της υπόθεσης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτη.

Σημείωσε πως η παθογένεια της άναρχης δόμησης είναι αποτύπωμα πελατειακών σχέσεων και εκτίμησε ότι θα δούμε πολλές φωνές που θα προσπαθήσουν να προσπεράσουμε αυτό το ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί. Είναι καθοριστικής σημασίας, είπε,  η καλή συνεργασία όλων των βαθμίδων της διοίκησης. 

«Σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναθεώρησης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατατίθεται τροπολογία που αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών ώστε με λιγότερα έγγραφα οι πολίτες να τύχουν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Με την υφιστάμενη νομοθεσία αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για τις κύριες κατοικίες. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, προβλέπεται πέρα από την κύρια κατοικία να δοθεί αποζημίωση και στην δευτερεύουσα κατοικία» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, τόνισε πως «έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης και για τις περιπτώσεις των κτιρίων που χαρακτηρίζονται «κίτρινα». Σημείωσε ακόμη, ότι θεσμοθετείται  ο μη συμψηφισμός  των επιδομάτων που θα δοθούν με οφειλές στην εφορία.

Σταθάκης: Θα γίνουν και κατεδαφίσεις

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η χωροταξική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά και επί του πρακτέου έχει κάνει μεγάλες τομές και μεγάλα πράγματα. Ήδη είναι γνωστό ότι έχει θεσμοθετηθεί το κτηματολόγιο, το 2020 θα έχουμε μία χώρα κτηματογραφημένη κατά 75%, ενώ  μέχρι τέλος το 2020 θα έχει επικυρωμένες παραλίες και αιγιαλούς.

Μίλησε για κατεδαφίσεις κτιρίων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες και κοντά σε ρέματα. «Όλο το σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού έχει θεσμοθετηθεί και έχει απλοποιηθεί η διαδικασία με σύγχρονα μέσα της αδειοδότησης.  Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο η ταυτοποίηση των αυθαιρέτων, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων θα γίνονται φανερά. Το πρόστιμο μεταφέρεται στην εφορία, και θα είναι πολύ βαριά» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται – όπως είπε –  οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική.

Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024