Ο Σύλλογος κάνει επίσης λόγο για σοβαρές ενδείξεις ότι έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς

Την αγανάκτησή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τους χειρισμούς και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, ενώ ζητά να αποδοθούν εγκληματικές ευθύνες σε όσους συντέλεσαν στον θάνατο δεκάδων πολιτών και να παρέμβει εισαγγελέας ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι έγιναν εγκληματικές παραλείψεις, τόσο τις πρώτες κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, όσο και κατά τη διαχείρισή της, τα επόμενα 24ωρα.

«Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, ξεκινά με την αποδυνάμωση και τη διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 12 Ιουλίου, -μετά από 14 χρόνια λειτουργίας- ,με αποτέλεσμα το βράδυ της φωτιάς, το Κέντρο Επιχειρήσεων να είναι κλειστό» καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσης ο ΙΣΑ.

Ο Σύλλογος κάνει επίσης λόγο για σοβαρές ενδείξεις ότι έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς που συνετέλεσαν στην έκταση της τραγωδίας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΙΣΑ που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν, μας κατήγγειλαν, την παντελή απουσία των αρμόδιων φορέων ακόμα και στο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων» αναφέρει.

Ο ΙΣΑ εκτιμά επίσης ότι υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση, στην ενημέρωση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών καθώς και των εθελοντών, για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

«Εγκληματική και αδικαιολόγητη είναι επίσης η καθυστέρηση, της ανακοίνωσης ύπαρξης θυμάτων, το βράδυ της τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος να υποτιμηθεί από τους κατοίκους και να μη ληφθούν μέτρα προστασίας» σημειώνει, ενώ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα «για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, προκειμένου να αποδοθούν».

Τέλος, επεξεργάζεται Σχέδιο Δράσης, για την υποστήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων, με όσα μέσα διαθέτει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr