Στην ίδια επικοινωνιακή πολιτική την οποία έχει χαράξει όλες αυτές τις ημέρες συνέχισε η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές που σκόρπισαν το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς ωστόσο να υπάρξει ούτε ανασχηματισμός, ούτε παραιτήσεις υπουργών ή στελεχών, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Στην ίδια επικοινωνιακή πολιτική των τελευταίων ημερών επιμένει η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές που σκόρπισαν το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς ωστόσο να υπάρξει ούτε ανασχηματισμός, ούτε παραιτήσεις υπουργών ή στελεχών, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι παραιτήσεις αυτή την ώρα στοχεύουν σε επικοινωνιακή αποσυμπίεση. Η πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα, όταν επιστρέψουμε την κανονικότητα» τόνισε, ενώ ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε πως «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι, ενώ επισήμανε πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις. Όπως είπε, η διευκόλυνση των πληγέντων μπορεί να είναι και η «μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της για τις διαχρονικές ευθύνες της».

Η ενημέρωση ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη ενημερώσει η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, «άδειασε» τον δήμαρχο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Ηλία Ψινάκη. Όπως είπε «η πυροσβεστική εισηγήθηκε εκκένωση της περιοχής. Η ευθύνη για την εκκένωση ανήκει στον δήμαρχο». Ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ένας οικισμός 15-20.000 ατόμων».

Όσον αφορά την επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι «σαν τον κλέφτη» ο κ. Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρωθυπουργού να γίνει η επίσκεψη με αυτόν τον τρόπο, λέγοντας ότι δεν επεδίωκε ένα επικοινωνιακό σόου, αλλά να μιλήσει με τους πολίτες. «Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει επίσκεψη συνοδεία καμερών θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης», είπε και συνέχισε: «Έμεινε περίπου μία ώρα, ούτε κρυφά πήγε, ούτε τίποτα».

Στη συνέχεια επιχείρησε να αντικρούσει τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως τη δημοσιότητας και αποκαλύπτουν το «επικοινωνιακό σόου Τσίπρα» στο κέντρο της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας.

«Οι νεκροί δεν κρύβονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Βοσνία, την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετείχε σε σύσκεψη που κράτησε έως τις 03:30 τα ξημερώματα. Βγήκε στις 00:30 για να πει ότι το μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όταν το διασταυρώσαμε, την ίδια στιγμή, εγώ ενημέρωσα. Όποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, πώς να κρύψεις νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο», ισχυρίσθηκε.

Ερωτηθείς, δε, αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι παραπλανήθηκε ή δεν ενημερώθηκε σωστά τις κρίσιμες ώρες, λόγω κακής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής των ΟΥΚ, Δ. Μπαλτάκου, και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παραπλάνηση, αλλά «ορθή διαχείριση της κατάστασης» και καταλόγισε «επικοινωνιακή τυμβωρυχία» στα μέσα ενημέρωσης.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση περίμενε τόσα χρόνια για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στη χώρα, απάντησε ότι οι ατασθαλίες δεν έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που διαχρονικά της αναλογεί.

Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα

Είπε επίσης, πως το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιπροσθέτως μετέφερε την εντολή του κ. Τσίπρα, ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».

«Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς».

Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.

Στοιχεία από τις αυτοψίες των μηχανικών

Παραλλήλως, από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676.

Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1.046 κόκκινα.

Πρώτα βοηθήματα-Διαδικασία

Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται

 • στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
 • στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα
 • στο ΚΑΠΗ Κινέττας
 • στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Μέτρα Υπ. Εργασίας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:

 • Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας
 • Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.
 • Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 • To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 Ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ
 • Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
 • Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.
 • Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία

Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.

Τέλος εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

«Κανένας και καμία μόνοι τους»

Επίσης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους.

Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα.

Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», έκλεισε σχετικά.

Επίσημη ενημέρωση (briefing)

❝Έμπρακτη η συγγνώμη της Πολιτείας❞ || Κύρια σημεία της επίσημης ενημέρωσης (briefing):• Όπως γνωρίζετε ο ΠΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι & συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες & στρατιώτες ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη αλλά & τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο.• Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον ΠΘ ευρεία σύσκεψη των Υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη & να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες &παρεμβάσεις• Στη χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.• Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.• Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων & της Γεν.Διεύθ. Δασών, τη συνεργασία των Δήμων & τη βοήθεια εθελοντών. Η Δασική Διεύθ. Περιβάλ. του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος επί τόπου υποστηρίζει την αποκομιδή αποβλήτων.• Από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενεργήσαν οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου & Μεγαρέων:- 1.803 κτήρια κρίθηκαν ΠΡΑΣΙΝΑ,- 827 ΚΙΤΡΙΝΑ,- 1.046 ΚΟΚΚΙΝΑ.• Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ΕΥΡΩ ανά κατοικία ή των 6.000 ΕΥΡΩ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ΕΥΡΩ για τις επιχειρήσεις.• Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών & της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.• Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:-Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.-Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.-Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.-Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.-Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ (για τους ανασφάλιστους-υπερήλικες).-To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650€, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.-Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.-Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.-Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτων τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.• Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.• Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χ. Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού & συντονιστικού ρόλου της.• Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.• Ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν & καμία. Να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα στις οικογένειές τους. Και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες & μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής & για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών & στρεβλώσεων στη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ → https://government.gov.gr/emprakti-singnomi-tis-politias/

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr