Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή αμβλύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης

Η μεσογειακή διατροφή αμβλύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης

Η μεσογειακή διατροφή βρίθει σε βιταμίνες Α, D, Ε, φυλλικό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος των ασθενών με ψωρίαση στην προσπάθεια ελέγχου των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Henri Mondor, με επικεφαλής την Δρ Σελιν Παν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.500 άτομα με κάποια μορφή ψωρίασης.

Οι ασθενείς εκτός από τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας τους είχαν ερωτηθεί για το πόσο πιστοί ήταν στη μεσογειακή διατροφή. Και βάσει αυτού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: ελάχιστη συμμόρφωση προς τη μεσογειακή διατροφή, ενδιάμεση συμμόρφωση και πιστή τήρηση του μοντέλου αυτού.

Επίσης οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την ηλικία, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλους πιθανούς συνεισφέροντες παράγοντες στην ψωρίαση.

Συγκριτικά με εκείνους που είχαν την ελάχιστη συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, όσοι ήταν στην ενδιάμεση και στην κατηγορία της πιστής τήρησης είχαν 22% και 29% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Βέβαια οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι δεν αποδεικνύεται αιτιολογική σχέση καθώς επί παραδείγματι μπορεί η μεσογειακή διατροφή από μόνη της να ανακουφίζει κάπως τα συμπτώματα, ενώ η λιπαρή δυτικού τύπου διατροφή να επιδεινώνει την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η μεσογειακή διατροφή (που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς) βρίθει σε βιταμίνες Α, D, Ε, φυλλικό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι καταστέλλουν τη φλεγμονώδη πτυχή της ψωρίασης.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024