Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόβεται και τυπικά το επίδομα των βουλευτών για τα θερινά τμήματα

Κόβεται και τυπικά το επίδομα των βουλευτών για τα θερινά τμήματα

Μια ακόμα αλλαγή που πέρασε στον Κανονισμό της Βουλής αφορά την καθιέρωση πλαφόν στους υπαλλήλους που απασχολούνται σε κάθε κόμμα

Την προσεχή Τρίτη 17 Ιουλίου ξεκινούν τα θερινά τμήματα εργασιών της Βουλής. Μόνον που οι βουλευτές που θα συμμετέχουν σε αυτά δεν θα λάβουν το επίδομα που όριζε ο Κανονισμός της Βουλής, αν και τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης αλλά και λόγω διάρκειας της Ολομέλειας δεν το λάμβαναν.

Είναι όμως μια κίνηση με συμβολική πολιτική σημασία. Αλλά και το ποσό δεν είναι λίγο, καθώς ο προϋπολογισμός της Βουλής προβλέπει για τα θερινά και τις επιτροπές της Βουλής ένα κονδύλι ύψους 1.321.000 ευρώ (η συμμετοχή στις επιτροπές είναι 75 ευρώ για κάθε βουλευτή).

Μια ακόμα αλλαγή που πέρασε στον Κανονισμό της Βουλής αφορά την καθιέρωση πλαφόν στους υπαλλήλους που απασχολούνται σε κάθε κόμμα. Έτσι, αποφασίστηκε στην ΝΔ από τους 29 υπαλλήλους που διαθέτει να μειωθούν στους 20, στο ΠAΣOΚ από τους 18 να μειωθούν στους 10, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ να μείνουν όσοι είναι σήμερα, δηλαδή 8 υπάλληλοι.

Με αφορμή το ζήτημα των υπαλλήλων της Βουλής ο κ. Βούτσης είπε ότι πίσω από τις κατά καιρούς επιθέσεις εναντίον τους υπάρχει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, αν και στο παρελθόν επικρατούσε η πελατειακή νοοτροπία. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε, πλέον δεν γίνονται κομματικές προσλήψεις ενώ όσον αφορά όσα κατά καιρούς γράφοντες περί αθρόων προσλήψεων, τόνισε ότι δεν ισχύουν. Αν κάτι συνέβη, είπε, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα).

Πάντως, αναφέρθηκε στις υπαρκτές ανάγκες προσωπικού και τόνισε ότι η πολιτική του βούληση είναι όπου αυτές εντοπίζονται να καλύπτονται. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο πλάνο που υπάρχει για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και κατόπιν διαγωνισμού 17 υπαλλήλων, στην βάση της πρόβλεψης του νόμου για 1 προς 4, συγκριτικώς με εκείνους που συνταξιοδοτούνται.

«Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τα λοιπά, «πάγωσε» η μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή παρά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή συναντούσε την συναίνεση όλων των κομμάτων: «Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το φθινόπωρο» είπε σημειώνοντας: «Ενδεχομένως θα λένε για «κόκκινους» του Βούτση κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι;».

Τέλος, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες, που όπως είπε, «μπορεί να έχει αγκάθια».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024