Ζάεφ: Η Ελλάδα πήρε erga omnes όνομα και τα Σκόπια erga omnes ταυτότητα
Την βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 70% στο προγραμματιζόμενο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στο BBC
Την βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 70% στο προγραμματιζόμενο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στο BBC.
Όπως ανέφερε ο ίδιος η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα», και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζάεφ οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ τόνισε για ακόμη μαι φορά πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι και οι δύο πλευρές (Σκόπια και Αθήνα) θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αν και δήλωσε μια μικρή ανησυχία για τις αντιδράσεις του συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου.
«Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς από το BBC για το εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία τονίζοντας πως τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα, πρόνοια που υπάρχει και στην συμφωνία των Πρεσπών.
- Το «καρφί» Μητσοτάκη στον Σαμαρά
- Χάρης Τζήμητρας στο in: Η Τουρκία συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες και επιβραβεύεται από τους συμμάχους
- Δικομανείς λόγω πανικού, στελέχη της ΝΔ προκαλούν τον Δημητριάδη να κάνει μήνυση στον Γλαβίνα που ασκεί κριτική
- Στη Ρόδο το Super Cup – Αυτές οι ομάδες θα συμμετάσχουν
- Ο Τζον Γουότερς απεχθάνεται το καλό γούστο, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και (πλέον) τα ναρκωτικά
- Γένοβα: Βαριές «καμπάνες» στους κατηγορούμενους για την κατάρρευση γέφυρας με 43 νεκρούς
- Φωτιά στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας – Μήνυμα από το 112
- Ο Βαλαντσιούνας για τους λόγους που επέλεξε να αγωνιστεί στη Ζαλγκίρις Κάουνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442