Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο και το νερό δίνουν οι διασώστες

Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο και το νερό δίνουν οι διασώστες

«Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής. Το πρωί της Δευτέρας η δεύτερη φάση της επιχείρησης

Πραγματική μάχη με τα στοιχεία της φύσης δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊλάνδη τα οποία, μετά από ολιγόωρη παύση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών και του προπονητή τους που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

«Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Η πρώτη πράξη του δράματος είχε αίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι, τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας. Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τέσσερα από τα έξι παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Το πρωί της Δευτέρας η δεύτερη φάση της επιχείρησης

Η επόμενη φάση της διάσωσης αναμένεται να αρχίσει στις 8 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), καθώς «χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο οξυγόνο» και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι – των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά – χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά απλή είναι. Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά αλλά και τη βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή Τσιανγκ Ράι νωρίτερα, η προσπάθεια διάσωσης μοιάζει όλο και περισσότερο με θρίλερ, καθώς η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εγκλωβισμένους αυξάνονται κάθε στιγμή που περνά.

Με «κομμένη την ανάσα»

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τον απεσταλμένο του BBC στην περιοχή να μεταδίδει πως οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η κρίσιμη επιχείρηση θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες, αν και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει γρηγορότερα του αναμενομένου.

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν σωλήνα μήκους πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στο σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Συγκινούν τα σκίτσα για τα εγκλωβισμένα παιδιά στην Ταϊλάνδη

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024