Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων για τους 8 στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αυτή τη φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήρε τη σκυτάλη μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πρακτορείο Anadolu και, αφού χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς, είπε ότι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς είχαν αρχικά συμφωνήσει να δώσουν στην Τουρκία τους «8».

«H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση», είπε και συνέχισε: «Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές».

Μάλιστα πέρα από τον έλληνα πρωθυπουργό βάζει στο κάδρο και τον ΥΠΕΞ: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».

«Η ελληνική δικαιοσύνη που λένε πως είναι ανεξάρτητη δέχτηκε πιέσεις και δίνει άσυλο στους πραξικοπηματίες», ολοκλήρωσε.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή την άποψη, για πιέσεις από τη Δύση, είχε διατυπώσει προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζήτησε επισήμως ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους «8» η Τουρκία

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η προκλητικότητα ξεπερνά της Τουρκίας ξεπερνά κάθε όριο αφού με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι όχι μόνο συνδέει την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, αλλά ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά… διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη»!

Αποστολέας της επιστολής είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, με ημερομηνία 31 Μαΐου.

Σ’ αυτήν ο τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες», και στηλιτεύει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»

Γράψτε το σχόλιο σας