Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H εικόνα του Μαρτίνς και τα πρώτα δείγματα

H εικόνα του Μαρτίνς και τα πρώτα δείγματα

Γύρω από τον Πέδρο Μαρτίνς γυρίζουν όλα. Από τον τρόπο που ο Πορτογάλος ξεκινά να σχηματίσει μια ομάδα από την αρχή!

Δουλεύει και –όπως επιμένουν αυτόπτες μάρτυρες που έχουν την άνεση και να κρίνουν αλλά κυρίως να… συγκρίνουν με τους προηγούμενους- δουλεύει καλά. Δεν φαίνεται φυσικά στα γκολ ενός φιλικού παιχνιδιού, προκύπτει όμως σε στιγμές που σου δίνουν μια αίσθηση αλλαγής σε σχέση με τη δυσάρεστη εικόνα με την οποία έκλεισε η προηγούμενη σεζόν.

Οι επιστροφές των πλάγιων στο αμυντικό transition, τα πίσω μέτρα του «10» και η αλλαγή σχηματισμού στην κατοχή του αντιπάλου, οι καλές αποστάσεις μέσα στις γραμμές λεπτομέρειες, η πίεση στη μπάλα που προφανώς και ικανοποίησαν τον Πέδρο Μαρτίνς πολύ περισσότερο από το τελικό 5-0 με την Μποτοσάνι, το απόγευμα της Τετάρτης.

Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν δήλωσε πως του άρεσε πολύ περισσότερο το πρώτο μισό της αναμέτρησης όταν ακόμη ήταν μόνο το γκολ του Γκερέρο (από το σόλο του Λάζαρου) που χώριζε τις δύο ομάδες. Από την άμυνα ξεκινά η παρέμβαση του. Για εκείνη μίλησε  και μετά το φιλικό «Είχαμε καλές αμυντικές καλύψεις πιο πολύ στο πρώτο ημίχρονο. Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα μας γιατί εμφανιστήκαμε πιο καλά οργανωμένοι αμυντικά, διότι είναι κάτι που θέλω πολύ να το δω φέτος από τους παίκτες μου».

Φυσικά υπήρχαν και άλλα δείγματα με τους Ρουμάνους: Η μόνιμη εντολή για «πιο γρήγορα» στο παιχνίδι κατοχής, η διαρκής προσπάθεια κάθετης μεταβίβασης της μπάλας, τα πολλά σουτ. Κυρίως όμως: Η διάθεση των ποδοσφαιριστών να μπουν στο μοτίβο του προπονητή. Να αρπάξουν την ευκαιρία και να εναρμονιστούν στο πλάνο του. Να ανταποκριθούν σε βασικές οδηγίες που ο Πορτογάλος επαναλαμβάνει σε καθημερινή βάση σε αυτόν τον πρώτο κύκλο προετοιμασίας που ολοκληρώθηκε.

Συμπληρώθηκαν είκοσι μέρες δουλειάς, προτού η ομάδα επιστρέψει στη βάση της. Έχει σημασία λοιπόν και ο προπονητής να βλέπει σιγά-σιγά τις παρεμβάσεις του να πιάνουν τόπο. Έχει σημασία επίσης και οι ποδοσφαιριστές να βλέπουν πως ο ιδρώτας τους ως εδώ, αρχίζει να σχηματίζει μια πρώτη εικόνα στο χορτάρι. Η σχέση αυτή πάντα ήταν αμφίδρομη. Σχέση εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο στοίχημα αυτό το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, από τον προπονητή του. Οι απαιτήσεις μιας «επανεκκίνησης» θα αντέξουν πιθανόν κάποιες μεταγραφικές αστοχίες, δεν θα εκπληρωθούν όμως αν ο κόουτς δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Εκείνος είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα συμβούν όλα. Τα μηνύματα λοιπόν ως τώρα από τον Πορτογάλο είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά. Και για την μέθοδο του, και για την επιμονή του σε μπόλικες λεπτομέρειες, και για τον χαρακτήρα του. Για την πειθαρχία που επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή και για τον κώδικα επικοινωνίας που αναπτύσσει με τους Ερυθρόλευκους.

Φυσικά έχει μπόλικο δρόμο μπροστά, και όπως είναι προφανές θα έχει και αρκετές αλλαγές προσώπων μιας και επί της ουσίας ο Ολυμπιακός μόλις άνοιξε το παράθυρο της μεταγραφικής ενίσχυσης σε ότι αφορά στην διεθνή αγορά. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι όσο η ομάδα θα πλησιάζει στην τελική της μορφή, τόσο και η δουλειά που θα έχει προηγηθεί να ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας. Γιατί αυτό το καλοκαίρι όλα ξεκίνησαν από την αρχή.

Στο Ζέεφελντ ήταν 26-27 ποδοσφαιριστές, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα θα προστεθούν και ο Ανσαριφάρντ με τον Χατζισαφί που βρίσκονται σε άδεια μετά το Μουντιάλ. Ήδη υπάρχει δηλαδή ένα κανονικό ρόστερ. Μέχρι τις 13 του μήνα που η ομάδα θα φύγει για το Βέλγιο και τον επόμενο κύκλο προετοιμασίας λογικά θα έχουμε νέα δεδομένα στο τραπέζι. Η κουβέντα όμως για έναν προπονητή δεν είναι ποτέ στους «επόμενους». Είναι στους υπάρχοντες. Και αυτοί έχει τεράστια σημασία να δείχνουν πρόοδο. Να δείχνουν πως βήμα-βήμα, γίνονται ομάδα…

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024