Αποστολή στην Στουτγάρδη, Νατάσσα Κοντογιάννη

Στον κόσμο του βιομηχανικού design και ειδικά αυτού που αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία για κάθε πρακτική υλοποίηση ενός πλήρως λειτουργικού καθημερινού ή λιγότερου καθημερινού τετράτροχου, υπάρχει ή μάλλον ακριβέστερα, έχει προηγηθεί ένα σχεδόν αιθερικό αισθητικό καλούπι, το οποίο εν είδει προπομπού αναλαμβάνει να καθορίσει και να εμφυσήσει σχεδιαστική πνοή σε μια σειρά πραγματικών προϊόντων που θα επακολουθήσουν.

Σε αυτή ακριβώς την κατηγορία ανήκει και το Aesthetics Progressive Luxury, το οποίο η Mercedes-Benz αποκάλυψε στο Sindelfingen, όπου χτυπάει η καρδιά των σχεδιαστηρίων της, δίνοντας το στίγμα των αισθητικών παλμών που θα διαμορφώσουν το αισθητικό μέλλον χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να υποκύψουν στις νόρμες του πραγματικού κόσμου.

Για εκείνους που θυμούνται το Aesthetics Concept A, το οποίο αρκετά αργότερα μετουσιώθηκε στην απολύτως πραγματική τετράθυρη νέα A-Class η οποία έχει ήδη δώσει το στίγμα της από την έκθεση του Πεκίνου και πρόκειται σύντομα να έρθει και στην Ευρώπη, το Aesthetics Progressive Luxury αναλαμβάνει να πλοηγήσει τον θεατή στον κόσμο των EQ, της νεοσύστατης γκάμας ηλεκτρικών μοντέλων των Γερμανών, αποκαλύπτοντας τη σχεδιαστική νοοτροπία και τις αισθητικές αξίες όπου θα βασιστούν.

Οι αναφορές του σαφείς: τα Ασημένια Βέλη της δεκαετίας του ’30 και συγκεκριμένα το ιστορικό αγωνιστικό με το οποίο ο Rudolf Caracciola κατάφερε πριν 90 χρόνια να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο οδικό δίκτυο καταγράφοντας 432,7 χλμ. στην Autobahn μεταξύ Φρανκφούρτης και Ντάρμσταντ.

Το σημαινόμενο εξίσου σαφές, μιας και το Aesthetics Progressive Luxury αναλαμβάνει να μεταφέρει με όχημα μια φόρμα του χθες, την έννοια της ταχύτητας στο σήμερα υπό το πρίσμα της Αισθητικής Καθαρότητας -όπως αποκαλεί η Mercedes-Benz το σχεδιαστικό της κώδικα- και με το βλέμμα στο ηλεκτρικό μέλλον.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του, είναι σαφές ότι το στατικό σχεδίασμα θα αποτελέσει οδηγό για τις φόρμες που θα ακολουθήσουν και ακολουθούν τα ηλεκτροκίνητα EQ τα οποία πλην του πλήθους πρωτοτύπων που έχουμε ήδη δει, θα αποκτήσουν σύντομα και την πρώτη έκδοση παραγωγής με την μορφή τoυ EQ C, ενός μεσαίου αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV το οποίο έχει ήδη δώσει πολλές φορές το παρών ως σχεδιαστικό αλλά και ως δοκιμαστικό πρωτότυπο και αναμένεται να παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα.

Εκτός ωστόσο από το να καταδείξει την εξέλιξη της πολυτέλειας την εποχή της ηλεκτροκίνησης, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το Aesthetics Progressive Luxury θα μπορούσε κάλλιστα κατ΄αντιστοιχία με την παλαιότερη SLS AMG Electric Drive να μεταμορφωθεί και σε «halo car» για την γκάμα των EQ με προορισμό, αρχικά μια από τις υψηλού κύρους διοργανώσεις των Concours d’ Elegance και την προοπτική να λειτουργήσει ως ορόσημο της νέας εποχής. Τουλάχιστον προς αυτό συντείνουν οι πρόσφατες συνήθειες των Γερμανών και παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλλον είναι θέμα χρόνου για το Aesthetics Progressive Luxury να αποχωριστεί τη εικαστική στατικότητά του.