Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το τέλος της συμμαχίας της ανακοίνωσε η αντιπολίτευση

Τουρκία: Το τέλος της συμμαχίας της ανακοίνωσε η αντιπολίτευση

Εν όψει των εκλογών, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi parti και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet, σχηματίζοντας την Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στη συμμαχία που είχε συνάψει το AKP με το εθνικιστικό κόμμα MHP

Μια εκλογική συμμαχία ανάμεσα σε τρία κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον αναγκαία μετά τη λήξη των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο μικρότερα κόμματα της συμμαχίας.

Στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 52,59% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τα επίσημα αποτελέσματα της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Εν όψει των εκλογών, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό), κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi parti (το Καλό κόμμα) και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet, σχηματίζοντας την Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στη συμμαχία που είχε συνάψει το AKP με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

«Η συμμαχία μας δεν ήταν ένας συνασπισμός, ήταν μια εκλογική συνεργασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Iyi, Αϊτούν Τσιράι σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της συνάντησης των δύο μικρότερων κομμάτων. «Σχηματίσαμε μια συμμαχία για να αποτρέψουμε μια εκλογική νοθεία (…). Με το πέρας των εκλογών, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτή την εκλογική συνεργασία και συμμαχία».

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ηγέτης του Saadet, επίσης τόνισε την Τετάρτη ότι η Λαϊκή Συμμαχία έχει «ολοκληρωθεί».

Το CHP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Με το σχηματισμό των συμμαχιών, τα κόμματα κατόρθωσαν να υπερβούν το ποσοστό του 10% που ήταν απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Στις προεδρικές εκλογές, ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κέρδισε το 30,64%, ενώ ο φυλακισμένος υποψήφιος της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εξασφάλισε το 8,40% των ψήφών, σύμφωνα με το CNN Turk.

Στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το AK, εξασφάλισε 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση που έχει συνολικά 600 έδρες, σύμφωνα με το CNN Turk, ενώ το εθνικιστικό κόμμα MHP που είναι σύμμαχός του, κέρδισε 49 έδρες.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024