Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ευρωπαίοι και ο τυφώνας Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι και ο τυφώνας Τραμπ

Εάν ο Τραμπ επιλέξει να στηλιτεύσει και πάλι τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες ή εάν ανοίξει και άλλα μέτωπα μάχης με τους συμμάχους του, η διεθνής κατάσταση θα έχει περάσει σε μια νέα, αχαρτογράφητη, φάση

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό καθώς ο τυφώνας Τραμπ ετοιμάζεται να ενσκήψει στην Ευρώπη. Καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συναντιόντουσαν σε μια από τις πιο σημαντικές συνόδους κορυφής στην πρόσφατη ιστορία, ο αμερικανός πρόεδρος προκαλούσε νέες αντιδράσεις, λέγοντας σε συγκέντρωση στη βόρεια Ντακότα ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση, φυσικά, δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στη συνάντησή τους στο κτίριο Europa, οι ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονταν ο ένας στον άλλο ότι δεν έχουν καμία ελπίδα πως θα αλλάξουν οι απόψεις του πρώην τηλεοπτικού αστέρα και νυν προέδρου των ΗΠΑ.
Ούτε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που αρχικά είχε προσπαθήσει να φτιάξει μια καλή προσωπική σχέση μαζί του, ούτε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που του είχε δώσει αρκετό περιθώριο στην αρχή, ούτε η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι που θα υποδεχθεί τον Τραμπ στο Λονδίνο σε λίγες μέρες. Η επιβεβαίωση για την συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, προκάλεσε και νέες ανησυχίες. Εκείνο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σε σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν να υιοθετηθεί μια στρατηγική περιορισμού και να αποφευχθούν οι προκλήσεις προς τον Τραμπ που εκρήγνυται τόσο εύκολα.

Aκόμα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που προασπίζεται την ατλαντική συμφωνία, δεν προσπάθησε να κρύψει τις διαφορές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε: «Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών σε θέματα όπως το εμπόριο, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε». Ομως παρά την θετική πρόβλεψη του Στόλτενμπεργκ ότι οι διαφορές θα επιλυθούν, οι ηγέτες της ΕΕ φάνηκαν να αντιμετωπίζουν τον αμερικανό πρόεδρο με έναν τρόπο που συνήθως επιφύλασσαν στη Ρωσία: αναχαίτιση και διάλογος.

Δασμοί ως αντίποινα στους δασμούς που επέβαλλε ο Τραμπ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από την ΕΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, στα τέλη του μήνα, για να επαναλάβει στον πρόεδρο ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο όλοι είναι χαμένοι. Ισως το ίδιο αναφέρει και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που καταφθάνει στην Ουάσιγκτον οσονούπω. Την άλλη εβδομάδα, είναι η σειρά του Τραμπ να διασχίσει τον Ατλαντικό, σταματώντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν ταξιδέψει στη Βρετανία και μετά στο Ελσίνκι, όπου θα συναντήσει τον Πούτιν μια μέρα μετά τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Οι ανησυχίες δεν είναι λίγες. Εάν ο Τραμπ επιλέξει να στηλιτεύσει και πάλι τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες ή εάν ανοίξει και άλλα μέτωπα μάχης με τους συμμάχους του, η διεθνής κατάσταση θα έχει περάσει σε μια νέα, αχαρτογράφητη, φάση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024