Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάνει λόγο για πλήγμα σε θεμελιώδεις ελευθερίες

Οξεία κριτική για τους όρους με τους οποίους εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία ασκεί ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάνοντας λόγο για πλήγμα σε θεμελιώδεις ελευθερίες και απουσία «ίσων ευκαιριών» για τους υποψηφίους.

«Παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό» αναφέρει η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στην προκαταρκτική έκθεσή της, η οποία αναγνώσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Πάντως «την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης» των ψήφων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Ινάσιο Σάντσεθ Αμπόρ, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το κείμενο της προκαταρκτικής έκθεσης.

Έτσι, ορισμένα ψηφοδέλτια δεν ήταν σφραγισμένα από τις αρμόδιες επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και τα ψηφοδέλτια δεν καταγράφονταν συστηματικά όταν παραδίδονταν στα εκλογικά τμήματα, μια παρατυπία που χαρακτηρίζεται στην έκθεση «σοβαρή».

Επισημαίνοντας «περιορισμούς» στους οποίους υποβλήθηκαν ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές, στο κείμενο αναφέρεται πως «οι αρνητικές εκτιμήσεις (των παρατηρητών) συνδέονταν συχνά με την παρουσία μη εγκεκριμένου προσωπικού, συχνά αστυνομικών, που μερικές φορές επενέβαιναν στη διαδικασία».

Στην έκθεση του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζονται οι άνισες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας των διαφόρων κομμάτων, κυρίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν «πιο ευνοϊκή» κάλυψη.

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν προσέφεραν στους ψηφοφόρους ισορροπημένες πληροφορίες για τους διάφορους υποψηφίους»σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί αποδίδουν τα εύσημα στους τούρκους πολίτες για την υψηλή συμμετοχή τους στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr