Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό είχε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο ίδιος  στο Facebook, στη Σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνο προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι υπήρξε «παρεξήγηση» και ότι το προσχέδιο που κυκλοφόρησε δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Ο Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να «μποϊκοτάρει» τη συνάντηση διαμαρτυρόμενος για το προσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες από όπου εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην παραβρεθώ στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το προσφυγικό» έγραψε ο Κόντε στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι δεν θα δεχτεί το προσχέδιο εάν δεν γίνουν αλλαγές.

 

Εκνευρισμένη η Ρώμη

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε χθες υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Γράψτε το σχόλιο σας