Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρες τις διαφορές και κέρδισε μια «καθαρή έξοδο»

Βρες τις διαφορές και κέρδισε μια «καθαρή έξοδο»

Ένα συγκριτικό…  τεστ της μνημονιακής και της μεταμνημονιακής περιόδου.

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος επισφραγίζεται από το Eurogroup . Η εποχή των Μνημονίων τελειώνει και  ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος η οποία όμως  θα έχει πάρα πολλά κοινά με όσα βιώσαμε την προηγούμενη οκταετία.

Τα δεδομένα για την επόμενη… ημέρα το πιστοποιούν:

-Δημοσιονομική προσαρμογή. Από το 2010 μέχρι και σήμερα η προσαρμογή ήταν βίαιη με στόχο να εξασφαλιστούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η τάση αυτή θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό μέχρι το 2022. Έως τότε όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέσω του ψηφισμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ.

-Λιτότητα. Αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό της μνημονιακής εποχής και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας « η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους  θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας». Είναι όμως έτσι; Αναμένεται αύξηση αποδοχών ή μείωση του φορολογικού βάρους τα επόμενα χρόνια;  Όχι μόνο δεν προβλέπεται  ενίσχυση των εισοδημάτων αλλά αντίθετα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για το 2019 καθώς και συρρίκνωση του αφορολόγητου το 2020.

-Κουαρτέτο – Έλεγχοι. Ρουτίνα έχουν γίνει οι επισκέψεις  της τρόικας (που στην συνέχεια έγινε κουαρτέτο) κάθε τρεις μήνες στην Αθήνα για να ελέγξει  την πρόοδο του προγράμματος. Κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM  θα έρχονται ανά τρίμηνο στην πρωτεύουσα σύμφωνα με το κείμενο που περιγράφει την ενισχυμένη εποπτεία. Μάλιστα όπως μέχρι σήμερα η Κομισιόν θα συνεχίσει καταρτίζει Εκθέσεις Συμμόρφωσης, ενώ αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί όροι το κουαρτέτο θα έχει την δυνατότητα ζητά την λήψη πρόσθετων μέτρων.

-ΔΝΤ. Από το 2014 και μετά συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να το χρηματοδοτεί . Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο άμεσο μέλλον.

-Έξοδος στις αγορές. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο καθώς αποκλείστηκε από τις αγορές. Τώρα που βγαίνει δημιουργεί  απόθεμα «ασφαλείας» 20 δις ευρώ  για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον μέχρι το 2020. Και αυτό καθώς οι εταίροι φοβούνται ότι θα παραμείνει για καιρό αποκλεισμένη από τις αγορές.

-Δάνειο . Νέα δανειακή σύμβαση δεν προβλέπεται όμως τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (περί τα 4,5 δις ευρώ) θα επιστρέφονται σε δόσεις στην Ελλάδα εφόσον πιστοποιείται από το κουαρτέτο η πρόοδος των  μεταρρυθμίσεων.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Με την «καθαρή έξοδο»  όλα θα αλλάξουν παραμένοντας επί της ουσίας τα ίδια.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024