Η Αθήνα βουλιάζει κάτω από τόνους των σκουπιδιών τις τελευταίες ημέρες. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής παραμένει κλειστός για 9η ημέρα λόγω τεχνικών προβλημάτων (ρωγμή στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων), ενώ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την επαναλειτουργία του.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται καθημερινά 5.000 τόνους σκουπιδιών από τους δήμους της Αττικής. Πλέον και μέχρι να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, περί τις 3.000 τόνοι πηγαίνουν στις υπόλοιπες δύο εγκαταστάσεις της Αττικής, με αποτέλεσμα ό,τι περισσεύει να μένει παρατημένο στους δρόμους.

Η κακοκαιρία, δε, των τελευταίων ημερών αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής προέκυψε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, όπως λένε και οι δήμαρχοι, παραμένει άγνωστο το πότε θα λειτουργήσει ξανά ο ΧΥΤΑ.

Καθημερινά οι 66 δήμοι της Αττικής εναποθέτουν στον ΧΥΤΑ περί τους 5.000 τόνους απορριμμάτων. «Εχουμε υπολογίσει πως τα απορρίμματα των δήμων φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο τους 4.700 – 4.900 τόνους. Αυτή τη στιγμή περίπου 3.300 τόνοι πηγαίνουν στις άλλες δύο εγκαταστάσεις» τονίζει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Αφροδίτη Μπιζά. Αυτό, βέβαια, πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1.500 – 2.000 τόνοι σκουπιδιών μένουν κάθε μέρα στους δρόμους των δήμων.

Η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ διαβεβαιώνει πως το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί, την ώρα που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά στους δρόμους της πόλης, για να μην επηρεαστεί η υγεία των κατοίκων.

Φόβο για επικείμενο αδιέξοδο στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην νυν περιφερειάρχη με αφορμή την συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους της Αττικής, «λόγω προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής».

Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της «μίνι» κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.

Επίσης, χαρακτηρίζει «κοστοβόρο και ανεφάρμοστο» το σχεδιασμό που προώθησε η κ. Δούρου σε αντικατάσταση «των ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών» που είχε ο ίδιος δρομολογήσει με χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ και διαπιστώνει ότι «εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος…».

Η υπόθεση του ΧΥΤΑ Φυλής

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής κρίθηκε συνταγματική το 2007, λόγω κορεσμού του γειτονικού ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια. Βρίσκεται στο βουνό και έκτοτε απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής, πάντοτε με αρνητικό πρόσημο. Επί χρόνια κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την ευρύτερη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους λόγω του ΧΥΤΑ.

Φέτος, τον Μάρτιο του 2018 δημοσιοποιήθηκαν τα αποτέλεσμα μελέτης των «Asprofos Engineering» και «ETS Biogas», σύμφωνα με την οποία σε έκταση 10.000 στρεμμάτων με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής διαπιστώνονται ρύποι -τοξικοί ανάμεσά τους-, βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία, σε ατμόσφαιρα, έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, σε «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα όρια», δημιουργώντας «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση».

Το 2015 ψηφίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης που προέβλεπε την υλοποίηση ανάκτησης και ανακύκλωσης. Μέχρι το 2017, οπότε και οι κάτοικοι ζητούσαν για ακόμη μία φορά να κλείσει ο ΧΥΤΑ, είχαν επεκταθεί τα τελευταία δύο κύτταρα του χώρου και είχε ανοίξει ξανά μία συζήτηση περί αξιοποίησης τριών λατομείων, όλα εκ των οποίων στα Δυτικά προάστια. Το ένα δε, απέχει 800 μέτρα από την Πετρούπολη και είναι δίπλα στον οικισμό Ζωφριάς στα Άνω Λιόσα.