Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα μιλάει για τις σουφραζέτες

Η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα μιλάει για τις σουφραζέτες

100 χρόνια από την απόδοση ψήφου στις Βρετανίδες

H καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για τα Γενέθλια της Βασίλισσας, που αποτελούν την εθνική γιορτή του Ηνωμένου Βασιλείου, συνδυάστηκε φέτος μια πολύ σημαντική έκθεση στην Πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απόδοση ψήφου στις Βρετανίδες και κατ’ επέκτασιν στην παρουσία και τη συμβολή των γυναικών στη δημόσια ζωή.

Στο εσωτερικό της Κατοικίας υπάρχει μια μικρή έκθεση-χρονολόγιο των αγώνων του γυναικείου κινήματος στη Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα καθώς στην πρεσβεία φιλοξενείται ένα μέρος της σχετικής έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στη Βρετανία διοργανώνονται εκδηλώσεις ήδη από την 1η Ιανουαρίου και μόλις το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν πορείες υπέρ της ισότητας σε πολλές πόλεις της Βρετανίας με συμμετοχή 100.000 γυναικών (περισσότερα εδώ).

Ο νόμος περί Λαϊκής Εκπροσώπησης του 1918 απέδωσε δικαίωμα ψήφου σε 12,9 εκατομμύρια άνδρες και – για πρώτη φορά – σε 8,4 εκατομμύρια γυναίκες άνω των 30. Εκτός του ηλικιακού κριτηρίου, οι γυναίκες έπρεπε να έχουν και κάποιου είδους ιδιοκτησία στην κατοχή τους και να είναι οι επικεφαλής του νοικοκυριού τους. Πολύ σύντομα μέσα στην ίδια χρονιά οι γυναίκες απέκτησαν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Παρότι δεν επρόκειτο για καθολική ψήφο των γυναικών, ήταν ένα σημαντικό βήμα για το οποίο αγωνίστηκαν σκληρά οι Σουφραζέτες τα προηγούμενα χρόνια.

Έκτοτε, οι γυναίκες αναλαμβάνουν πολλές κομβικές θέσεις στη δημόσια ζωή στη Βρετανία: σήμερα, εκτός από την Πρωθυπουργό, η ανώτατη δικαστική λειτουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι γυναίκα. Επίσης, γυναίκες είναι η Αρχηγός της Βρετανικής Αστυνομίας, η Διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης του Εγκλήματος, η Επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγγλίας και η Επικεφαλής των Ιατρικών Υπηρεσιών της χώρας, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων. Στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Πρωθυπουργός έχει απέναντί της μια γυναίκα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο Κοινοβούλιο της Ουαλίας, η αρχηγός του τρίτου κόμματος είναι γυναίκα ενώ γυναίκες ηγούνται των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βορείου Ιρλανδίας.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024