«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, μίας Οδύσσειας θα έλεγε κανείς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Ντομπρόβσκις  ανέφερε ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων εάν θέλει η οικονομία να τεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να τηρήσει τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Μετά την ημερομηνία αυτή τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν, αν και δεδομένων των επιπέδων του χρέους, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, σημείωσε.

Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 1,4% το 2017, θύμισε, ενώ φέτος η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2% και η ανεργία να μειωθεί σταδιακά.

Ανάκαμψη καταγράφεται και στις επενδύσεις και ειδικά σε κλάδους, στους οποίους έγιναν μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος (σ.σ. οι αποφάσεις να ληφθούν τώρα και να μην παραπεμφθούν στο μέλλον ή να μη συνδεθούν με ρήτρες).

Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς το ποσοστό τους στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.