Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Κατρούγκαλου – Γεωργιάδη για τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Κόντρα Κατρούγκαλου – Γεωργιάδη για τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να κάνει λόγο για «μαύρη ημέρα για την Ελλάδα»

Για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί μόνο η πρόσκληση αλλά η κύρωση της Συμφωνίας υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας τη συμφωνία που κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν συνομιλητής του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε πως αν γίνει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί εκ των υστέρων.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία γιατί «και οι δύο χώρες έχουν κερδίσει διπλωματικά αυτό που επιδίωκαν», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έβαλε τον πήχη ψηλά και τα κατάφερε» διότι για πρώτη φορά έγινε δεκτό από τα Σκόπια να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξουν το όνομά τους. «Δεν είναι εύκολο σε μια χώρα να επιβάλεις να αλλάξει το όνομα της», είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε ότι αυτό συνέβη για πρώτη φορά λέγοντας ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία είχε επιβάλει στους Σκοπιανούς να αλλάξουν όνομα και σύμβολα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν είναι εύκολο σε έναν λαό που ζει μάλιστα και σε ένα οργανωμένο κράτος να του απαγορεύσεις να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει διευκρινίζοντας ότι βάσει της συμφωνίας η ιθαγένειά τους θα είναι πλέον βορειομακεδονική και όχι σκέτα μακεδονική όπως την εμφανίζουν μέχρι τώρα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε «για ψεύδη της κυβέρνησης και του Κατρούγκαλου» αλλά και για «μαύρη μέρα για την Ελλάδα» με τον ΑΝΥΠΕΞ να του δίνει συγχαρητήρια «γιατί έσυρε στις δικές του ακραίες θέσεις μια ολόκληρη παράταξη» αλλά και «συλλυπητήρια στον κ. Μητσοτάκη που έκανε τις θέσεις του κ. Γεωργιάδη θέσεις της ΝΔ».

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024