Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ενημερώσει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, το όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο πρωθυπουργοί είναι το Severna Makedonija.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει» κατά τον ζωντανό διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε επίσης:

Κλείδωσε το «Βόρεια Μακεδονία» – Τι προβλέπει η συμφωνία

Τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων χαιρετίζουν Νίμιτς και ΝΑΤΟ

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο