Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι θα αναμένει ολόκληρο το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Τσίπρα για ενημέρωση της Βουλής, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει διαφορετικά.

Κίνημα Αλλαγής

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χωρίς μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες από την επαφή που είχαν.

ΚΚΕ

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την κίνηση αυτή να «δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία, ενώ συμπλήρωσε πως παραμένει το «σπέρμα του αλυτρωτισμού», που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας».

Ένωση Κεντρώων

Τηλεφωνική ήταν η επαφή που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, η συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Λεβέντης από την πλευρά του, τόνισε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.