Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της Υπέρτασης
Στην Ελλάδα θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης το 2022
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείρισης της αρτηριακής υπέρτασης παρουσιάστηκαν στο 28ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης στη Βαρκελώνη.
«Οι οδηγίες εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες, τροποποιώντας τους στόχους θεραπείας και τη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης», εξηγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες οδηγίες, σε ότι αφορά τη διάγνωση της υπέρτασης, αυτή θα στηρίζεται όπως μέχρι σήμερα στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο και προτείνεται η επιβεβαίωση είτε με 24ωρη καταγραφή (holter) είτε με μετρήσεις στο σπίτι.
Ο πρωταρχικός στόχος της αγωγής είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους ασθενείς και, με την προϋπόθεση ότι η αγωγή είναι καλά ανεκτή, στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι επίπεδα αρτηριακής πίεσης κάτω από 130/80 mmHg ή και χαμηλότερα, στους περισσότερους ασθενείς.
Μάλιστα το ιδανικό εύρος τιμών της συστολικής αρτηριακής πίεσης για τους ασθενείς κάτω των 65 ετών είναι μεταξύ 120-130 mmHg και για τις ηλικίες από 65 ετών και άνω 130-140 mmHg.
Πέρα από τους νέους στόχους για τη θεραπεία οι οδηγίες αλλάζουν και τη στρατηγική φαρμακευτικής θεραπείας. Δηλαδή συνιστάται η έναρξη αντιϋπερτασικής αγωγής με συνδυασμό δύο φαρμάκων σε ένα χάπι.
Εξαίρεση στον κανόνα της συνδυασμένης θεραπείας ενός χαπιού αποτελούν οι ευπαθείς ηλικιωμένοι και οι ασθενείς χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με στάδιο 1 υπέρτασης (ιδίως αν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι < 150 mmHg).
Στην Αθήνα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης το 2022
Εν τω μεταξύ κατά την λήξη του 28ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης ανακοινώθηκε ότι στην Αθήνα θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης το 2022.
«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα με υψηλό επίπεδο κέντρων αριστείας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και αυτό μας τιμά αλλά και μας γεμίζει ευθύνες και για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου του 2022», σχολίασε ο κ. Τσιούφης.
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442