Την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί η λύση στο ονοματολογικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι αισιόδοξος πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Συμπλήρωσε, δε, ότι μέχρι τότε οι μέρες είναι μετρημένες.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί ποιοτική λύση που θα υποστηρίζεται νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διατηρεί την ταυτότητα των Σκοπίων, αφού η λύση αυτή θα πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της χώρας του, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής, καθώς και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές ούτως ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

«Είμαστε στο παρά πέντε των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα στους πολίτες της ΠΓΔΜ και τους πολίτες της Ελλάδας» είπε ο κ. Ζάεφ.

Επισήμανε δε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

Ο κ. Ζάεφ δεν ήθελε να απαντήσει σχετικά με το όνομα στο οποίο τελικά θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως συχνά αναφέρεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πιθανή προσιτή επιλογή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού γίνεται σε διμερές επίπεδο, παρ’όλα αυτά η η στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας εν συνόλω έχει αποδειχτεί σημαντική καθ’ολη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είπε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επικοινωνήσει μέσα στην ημέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, και μετέπειτα θα ενημερώσει τους πολίτες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο