Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία κατέληξαν η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

 

Στο τέλος της συνάντησης με τον Ματαρέλα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.

Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, καθώς το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 16:00 ώρα Ιταλίας.