Η Ιταλία προσπαθεί να καταλάβει που θα την οδηγήσουν οι εξελίξεις, με δεδομένα που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει μέχρι πριν λίγες ημέρες.

Η κυβερνητική συνεργασία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια μπλόκαρε την τελευταία στιγμή και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (θα την στηρίξει μόνον η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος) και ότι θα πρέπει να ετοιμάσει. υποχρεωτικά την νέα προσφυγή στις κάλπες. Οι νέες εκλογές θα γίνουν πιθανώς στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά τα Πέντε Αστέρια κάνουν αναφορά ακόμη και στον Αύγουστο.

Στους δρόμους Πέντε Αστέρια και Λέγκα

Το πολιτικό κλίμα παραμένει πάντως εμφανώς τεταμένο. Τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζουν συγκέντρωση στην Ρώμη στις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η αβασίλευτη Δημοκρατία.

Η θέση τους είναι ότι μετά τις εξελίξεις της περασμένης Κυριακής «η ιταλική Δημοκρατία λαβώθηκε».

Στην κινητοποίηση αναμένεται να λάβει μέρος και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει να ανήκει στην κεντροδεξιά συμμαχία (μαζί με την Φόρτσα Ιτάλια) ή αν θα υπογράψει προεκλογική συνεργασία με το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Π. Σαβόνα: Δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ

Ο καθηγητής Πάολο Σαβόνα στο μεταξύ δήλωσε ότι «υπέστη σοβαρή αδικία από τον Ματαρέλα», ο οποίος προέβαλε το γνωστό βέτο για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σαβόνα τόνισε ότι δεν ήθελε να βγάλει την χώρα από το ευρώ, αλλά να προσπαθήσει να πετύχει καλύτερους όρους για την Ιταλία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο καθηγητής αυτός με καταγωγή από την Σαρδηνία θα είναι ωστόσο υποψήφιος με την Λέγκα στις επόμενες εκλογές.

Η Ιταλία ουσιαστικά ετοιμάζεται να περάσει όλο το καλοκαίρ, μέσα σε συνεχές προεκλογικό κλίμα. Και να χωριστεί σε δυο κυρίως, ομάδες: τους υπερασπιστές του προέδρου της Δημοκρατίας και τους οπαδούς της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, που θέλουν ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη