Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρός θεσμοθέτηση μόνιμης διακομματικής επιτροπής για το Φάρμακο

Πρός θεσμοθέτηση μόνιμης διακομματικής επιτροπής για το Φάρμακο

Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μόνιμης διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική

Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μόνιμης διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο υπουργείο Υγείας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη Φαρμακευτική Πολιτική.

Στη συνάντηση μετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων και επιστημονικοί συνεργάτες τους καθώς επίσης, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ,  Αν. Τάγαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζής και ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γ. Ποδηματάς.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Φαρμακευτικής Πολιτικής και καλοδεχούμενη την ενημέρωση, σημείωσαν όμως ότι η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Βουλής, ως Μόνιμη Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να έχει το θεσμικό ρόλο, τη διαχρονικότητα, το εύρος των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που ορίζονται από το νόμο και όχι ως μία άτυπη διακομματική επιτροπή.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι αυτό ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του και το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής.

Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Υγείας και στο χώρο του φαρμάκου που οδήγησε στο γνωστό «πάρτι», ενώ επεσήμανε την ανάγκη θωράκισης του συστήματος για να μην διαιωνίζονται αυτές οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις.

Υποστήριξε ακόμα, ότι η φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν τόσο ανελαστική  που δημιούργησε έντονες παρενέργειες, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία.

«Αυτές τις στρεβλώσεις οφείλουμε να θεραπεύσουμε, επιχειρώντας μια σταδιακή αλλαγή μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος το φετινό καλοκαίρι», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας σε ότι αφορά την: αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας, διαπραγμάτευση τιμής, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα αναλυθούν και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της υπό διαμόρφωση Διακομματικής Επιτροπής για την Φαρμακευτική Πολιτική.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024