«Είμαι υπέρ της λύσης και όχι ενός νέου αδιεξόδου και όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στη βάση των νέων δεδομένων». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ.

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση, διαχρονική, του Μακεδονικού. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολιτικοί πρέπει να τοποθετηθούν χωρίς ασάφειες. Εδώ που έχουμε φτάσει απαιτείται λύση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: σύνθετη ονομασία, erga omnes για χρήση έναντι όλων και νομικές διασφαλίσεις όσον αφορά τα προβλήματα του αλυτρωτισμού» σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Τα ονόματα που έχουν ‘πέσει’ στο τραπέζι από τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς», πρόσθεσε, «θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τη χώρα μας με βάση τον γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό –το severna, το gorna, το nova είναι προσδιορισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί, αν εξασφαλιστεί το erga omnes. Καλώ, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς έχει ολοκληρώσει από τη δική του πλευρά τη διαπραγμάτεση, να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά ώστε να προχωρήσει σε μία λύση με αυτά τα χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα τόσο από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όσο και από την ελληνική πλευρά, ενώ σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση επί του συγκεκριμένου θέματος, ανέφερε ως κυρίαρχη «τη στάση του κ. Καμμένου που από την αρχή κάνει κάθε τι για να τορπιλίσει τη δυνατότητα επίλυσης» αλλά και «του κ. Μητσοτάκη, που στο Μακεδονικό πήγε πίσω από τα συλλαλητήρια, πίσω από μία στάση, η οποία δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες στη χώρα μας, δηλαδή το να χαϊδεύουμε αυτιά και σε κρίσιμα εθνικά θέματα να μην μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος στο θέμα των εθνικών ζητημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάζω πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον και αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας».

Αναφορικά με τη συζήτηση γύρω από τις εκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε -μεταξύ άλλων- πως «όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές -ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει αν θα τις κάνει τον Σεπτέμβριο που έρχεται ή τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, για μένα αυτές οι δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες- την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να είναι οι μονομερείς συνεργασίες είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εθνική συνεννόηση για τη χώρα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών λέγοντας ότι είναι απαραίτητη «γιατί υπάρχει ένα σύστημα διαπλοκής» και πρόσθεσε πως η κατάτμηση της συγκεκριμένης περιφέρειας είναι «ένα αίτημα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων όλα τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς όμως εκλογικά παιχνίδια και μικροκομματικές τακτικές».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο