Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τριγμούς» στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η Ιταλία

«Τριγμούς» στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η Ιταλία

Στο «κόκκινο» κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες - Πτώση καταγράφει και το ευρώ

Βουτιά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχώρησε σε χαμηλό 9 μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,6%.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,5%, έχοντας σημειώσει πτώση 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 3,4-3,7% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 4,5%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 2% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,5% ενώ η ισπανική Santander σημείωσε πτώση 3,1%.

Στο επίκεντρο βρισκόταν η βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων Dixons Carphone, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά 21% μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για την κερδοφορία της.

Νωρίτερα, αρνητικά πρόσημα καταγράφονταν και στις ασιατικές αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με πτώση 0,59%. Αρκετές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Πτωτικά κινείται το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,44%, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και διαμορφώνεται στα 1,1573 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 125,80 γεν, στο 0,8735 με τη στερλίνα και στο 1,1490 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,61% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 108,707 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,49% και διαμορφώνεται στα 1,3243 δολάρια.

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου να κάνει «άλμα» 24 μονάδων βάσης, στο 2,93%- τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2014. Έτσι η διαφορά έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού (spread) σκαρφαλώνει στις 264 μονάδες βάσης- επίπεδα, που είχαμε να συναντήσουμε από το 2013.

Έντονες είναι οι πιέσεις στο ιταλικό διετές ομόλογο, που βλέπει την απόδοσή του να απογειώνεται κατά 80 μονάδες βάσης, στο 1,937%- υψηλά σχεδόν πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που υπερβαίνει το 1% από το 2014.

Η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία και οι έντονες ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιπλέκουν τις συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος, θέτοντας υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς σήμερα υπερβαίνει το 4,5%, σύμφωνα με το Reuters, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. Εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται περίπου 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024