Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την Τετάρτη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο

Ως ένα ακόμα κρίσιμο βήμα, στην συνεχή προσπάθεια για την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987, κρίνεται από στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθεια για τον τερματισμό του εμπάργκο είχε ξεκινήσει πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είχε καταθέσει νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο ζητούσε να συντάξει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδική έκθεση, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις του εμπάργκο στα αμερικανικά συμφέροντα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Φέτος, ο βουλευτής Σιτσιλίνε επανήλθε με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη φορά ζητά τον απόλυτο τερματισμό του εμπάργκο. Κατόπιν δυναμικής κινητοποίησης του ελληνοαμερικανικού λόμπι σε συνεργασία με το αρμενικό λόμπι, ενεργοποιήθηκε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ για να εισάγει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Γερουσία, δεδομένου ότι για να φτάσει ένα σχέδιο νόμου στο Οβάλ Γραφείο πρέπει να εγκριθεί από κοινού από τα δύο αρμόδια νομοθετικά σώματα.

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Έντι Ζεμενίδης εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία θα ασκήσει με την σειρά της πίεση στους βουλευτές και γερουσιαστές που αντιπροσωπεύουν εκλογικές περιφέρειες, που έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.

«Η θέσπιση του νόμου περί «της άρσης του Εμπάργκο Όπλων στην Κύπρο», που εισήχθη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ταυτόχρονα και θα αναλυθεί σε όλο το Κογκρέσο και οι Ελληνοαμερικανοί σε όλη τη χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα μέλη του Κογκρέσου κατά την διάρκεια ενός προεκλογικού έτους».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024