Τα άτομα που πηγαίνουν στην εργασία τους περπατώντας ή με ποδήλατο έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Όλιβερ Μίτον, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 359.000 άτομα σε βάθος επταετίας.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τον τρόπο μετακίνησης από και προς την εργασία και στη συνέχεια οι επιστήμονες συσχέτισαν στο στοιχείο αυτό με την κατάσταση της υγείας του δείγματος.

Περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά, ενώ το 8% πήγαιναν με το ποδήλατο.

Όσοι απέφευγαν το αυτοκίνητο, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 30% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.), σε σχέση με όσους μετακινούνταν αποκλειστικά με το αυτοκίνητο.

Όσοι απέφευγαν το αυτοκίνητο γενικότερα (όχι μόνο για να πάνε στη δουλειά), είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο (-43%) για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.