Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Υπόθεση Μακρόπουλου»: Η Λυρική Σκηνή στα καλύτερά της!

«Υπόθεση Μακρόπουλου»: Η Λυρική Σκηνή στα καλύτερά της!

Στην απαιτητική όπερα του Λέος Γιάνατσεκ η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη δίνει μια αξιοπρόσεκτη ερμηνεία

Ισως φταίει η εποχή που προσφέρει και ζητάει άλλα πράγματα, ίσως φταίω εγώ που μεγαλώνω και που όλο και πιο συχνά αυτό που βλέπω… κάπου το έχω ξαναδεί. Σπάνια πλέον αισθάνομαι πως μία ερμηνεία μιλάει βαθιά και ουσιαστικά στην ψυχή μου.

Το δώρο αυτό μου έκανε η Ελενα Κελεσίδη στην «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Λέος Γιάνατσεκ που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή (για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά).

Σε μία… μη-όπερα, ένα στην πραγματικότητα θεατρικό έργο επενδυμένο με μουσική (ελάχιστες οι μελωδίες που ακούγονται) όπου οι τραγουδιστές πρέπει να είναι και καλοί ηθοποιοί η Κελεσίδη τα είχε όλα: Την όμορφη φωνή που μπορούσε εύκολα να περνάει πάνω από τη δυνατή ορχήστρα και την απόλυτη σκηνική παρουσία.

Στον εξαιρετικά δύσκολα μουσικά και υποκριτικά ρόλο μιας γυναίκας που κατέχει την φόρμουλα της αιώνιας ζωής και που πεθαίνει… οικειοθελώς όταν συνειδητοποιεί πως χωρίς το θάνατο η ζωή δεν έχει αξία, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την υψηλή καλλιτεχνική κλάση της _ την οποία, ας μην ξεχνάμε έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν με εμφανίσεις σε θέατρα όπως η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου και η Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Δίπλα σε όλα δεν μπορώ να μην την θαυμάσω που κατάφερε να μάθει το μεγάλο σε έκταση μουσικοθεατρικό κείμενο στην τσέχικη γλώσσα του πρωτοτύπου _ και εκείνη και οι άλλοι καλοί τραγουδιστές, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Πακσόγλου, ο Νίκος Στεφάνου, ο Βαγγέλης Μανιάτης… Εξαιρετική, για άλλη μια φορά, και η Αρτεμις Μπόγρη, μια τραγουδίστρια με ιδιαίτερα ταλέντα που ό,τι ρεπερτόριο και αν της δοθεί, από το μπελκάντο ως τις μοντέρνες όπερες, το ερμηνεύει άψογα.

Σπεύσατε, όσοι δεν το είχατε προγραμματίσει, να δείτε τη σημερινή (Παρασκευή 25 Μαΐου) τελευταία παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που τόλμησε να ανεβάσει το δύσκολο έργο για να δικαιωθεί απόλυτα για την επιλογή της από το εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που οι λυρικοί τραγουδιστές σπανίως απολαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, προσπάθειες σαν αυτή που έκανε η ομάδα που δούλεψε για τον «Μακρόπουλο» (καταλυτική η παρουσία του μαέστρου Οντρέι Ολος που γνώριζε το έργο και μοιράστηκε γενναιόδωρα τη γνώση του με τους συνεργάτες του) πρέπει να επιβραβεύονται. Και ερμηνείες σαν αυτή που μας έδωσε η Κελεσίδη είναι κέρδος και για το θέατρο που τις φιλοξενεί και για όποιον τις παρακολουθεί.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024