Εχοντας ολοκληρώσει σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον, ο Νίκος Κοτζιάς μετέβη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών επικεντρώθηκαν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, αλλά και στο πώς μπορεί να προχωρήσει η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Συζητήσαμε για τη μέλλουσα διαπραγμάτευση και πως πρέπει να προετοιμαστεί για το Κυπριακό… (Ο ΓΓ) Εχει προτείνει (μια Ειδική Σύμβουλο) και (αυτό) δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από την Τουρκία. Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν τη γνωρίζω τη σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με (τις) άλλες (διαπραγματεύσεις). Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα».

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ συζητήθηκε επιπλέον το θέμα του Κυπριακού και το πώς μπορεί να προχωρήσει η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην επιλογή του ΓΓ για τη θέση του Ειδικού Συμβούλου, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη του διαλόγου, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών.