Η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την εξουσία, να δραπετεύσουν με κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό, πόσο μάλλον να παραιτηθούν, είναι εδραία.

Και ορθώς.

Το θέμα είναι έως πού μπορούν να φτάσουν προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους και τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά που ψελλίζουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η νέα ρητορική που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση, μιλώντας για σκοτεινά μέτωπα, ακροδεξιές εκτροπές, κινδύνους, αυγά του φιδιού και δεξιό παρακράτος, μοιάζουν επικίνδυνα με αναφορές προηγούμενων δεκαετιών.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και οι παραπομπές στους «Γκοτζαμάνηδες», με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, βρίσκουν μία ανατριχιαστική αντιστοιχία στην περίοδο εκείνη του 1963, όταν δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην Θεσσαλονίκη.

Στο κλίμα ακραίας πόλωσης της εποχής, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε καταγγελθεί από τον Γεώργιο Παπανδρέου ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Ο Καραμανλής είχε απαντήσει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να ντρέπεται σε όλη του τη ζωή για αυτή την δήλωση. Αν αντιστραφούν οι ρόλοι, θα μπορούσε να είναι μία συζήτηση του σήμερα.

Ακολούθησε τότε μία περίοδος αστάθειας και έντασης, με διάλειμμα την περίοδο  διακυβέρνησης της ΕΚ έως την ανατροπή της τον Ιούλιο του 1965. Αυτό που ακουγόταν συνεχώς από τους παρακρατικούς μηχανισμούς ήταν ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» που απειλούσε την χώρα.

Ολοι ξέρουμε που κατέληξαν όλα αυτά τον Απρίλιο του ’67.

Υπάρχει αντιστοιχία σήμερα; Βλέπει ο Πρωθυπουργός τον εαυτό του ως Γεώργιο Παπανδρέου ή ως Καραμανλή;

Είναι έτοιμος να καταγγείλει κάποιον ως ηθικό αυτουργό για δικές του αβελτηρίες ή θα τον ξεπεράσουν τα γεγονότα;  Η πρώτη επιλογή καθρεφτίζεται στα όσα λέει μέχρι στιγμής.

Πιστεύει όντως ή θέλει για κάποιον λόγο να υπαινίσσεται ότι υπάρχει κίνδυνος ακροδεξιάς εκτροπής στην χώρα; Και όσο όλα αυτά εξυπηρετούνται από την ρητορική του, τι είναι διατεθειμένος να κάνει και έως πού να το φτάσει;

Τι ρόλο έχει σε όλο αυτό το σκηνικό ο Ρουβίκωνας;

Υποθετικά ερωτήματα. Μακάρι να μην αιφνιδιαστούμε από τις απαντήσεις.