Σειρά σημαντικών επαφών θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπό τη σκιά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των προσπαθειών για επίλυση του Σκοπιανού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί. Το βλέμμα στραμμένο σε Σκοπιανό, Κυπριακό και Τουρκία.

Ο κύκλος συναντήσεων θα αρχίσει αύριο, Δευτέρα, όπου θα έχει επαφές με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

H Ελλάδα, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές, βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αντιλαμβάνεται τον εδραιωμένο και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κύριου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

Γεγονός που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ, ο οποίος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας και έχει εξάρει τις προσπάθειες τις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την επίλυση προβλημάτων που έχει κληροδοτήσει το παρελθόν.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την Τετάρτη, ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς το Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, 24-25 Μαΐου, επίσης στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.