Η χολερυθρίνη, μια πορτοκαλοκίτρινη χρωστική, που σχηματίζεται από την αποδόμηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξαλείφεται από το ήπαρ, δεν είναι μόνο ένδειξη «μελανιάς». Μπορεί να παρέχει και καρδιαγγειακά οφέλη, σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Heart Association, το συμπέρασμα απορρέει από μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων για την υγεία περισσοτέρων από 100.000 βετεράνων, με και χωρίς λοίμωξη HIV που έδειξε ότι εντός των φυσιολογικών ορίων, τα υψηλότερα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χολερυθρίνη μπορεί να έχει επωφελείς επιδράσεις, δια της ενεργοποίησης ενός αντιοξειδωτικού ή παρεμβαίνοντας στην αθηροσκλήρωση. Τα δεδομένα από τη μελέτη των βετεράνων έρχονται να ενισχύουν αυτή τη θεωρία.

Η ερευνητική ομάδα, υπό τον Δρ Βίνσεντ Μαρκονι, καθηγητή Ιατρικής και Παγκόσμιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, αξιολόγησε στοιχεία από τη μελέτη Veterans Aging Cohort Study, μια εθνική έρευνα για τη λοίμωξη HIV που διενεργείται με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Στην έρευνα περιλαμβάνονταν 31.418 HIV-θετικοί και 66.987 HIV-αρνητικοί βετεράνοι στρατιωτικοί, σχεδόν όλοι άνδρες, κατά μέσο όρο 48 ετών.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα χολερυθρίνης στον οργανισμό τους.

Τα υψηλότερα επίπεδα χολερυθρίνης συνεπάγονταν χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 76% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, συγκριτικά με την ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα χολερυθρίνης, που συνήθως καταγράφονται σε άτομα με ηπατοπάθειες.