Κάθε χρόνο την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σκορπά ρίγη συγκίνησης.

Έτσι και φέτος, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η Προεδρική Φρουρά απέτισε τον δικό της φόρο τιμής με τους Εύζωνες να φορούν την ποντιακή στολή.

 

Οι πέντε Εύζωνες έφτασαν στο Μνημείο ακριβώς στις 19:00, ώστε τέσσερις να αναλάβουν για μία ώρα την φύλαξη του μνημείου.

Οι δύο φορούσαν τη στολή του Πόντιου αντάρτη και χαιρέτισαν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο, ενώ οι δύο με τα «λευκά», την επίσημη φουστανέλα της Προεδρικής Φρουράς, που φορούν Κυριακές, επίσημες γιορτές και Αργίες παρουσίασαν όπλα.

Οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (δηλαδή τη στολή Βαλκανικών Πολέμων).

 

Ο Ηλίας Υφαντίδης, με την ποντιακή λύρα του ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», μια ωδή της ποντιακής μούσας στον άγνωστο στρατιώτη που πολέμησε στα βουνά του Πόντου για την ελευθερία και την Ορθοδοξία.

Χορευτές με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, χόρεψαν σέρρα, είδος πυρρίχειου χορού, ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ομώνυμο ποταμό της Τραπεζούντας.