Γενικά δύσκολοι καιροί για κυβερνώντες. Πληθαίνουν λοιπόν για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τα άσχημα μαντάτα – όπως αυτά που φέρνει το νέο βαρόμετρο της Public Issue που διεξήχθη μέχρι τις 7 Μαΐου.

Τόσο άσχημα, που αρχίζω και ερμηνεύω το timing του πρόσφατου video «κανονικότητας» με τον Πρωθυπουργό που διανεμήθηκε στα Μέσα. Το βαρόμετρο λοιπόν δείχνει κατ’ αρχάς μαζική μεταστροφή του κοινού υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες (το 56% λέει «εκλογές τώρα»).

Τα ακόμη δυσμενέστερα αποτυπώνονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται τρίτος από το τέλος, με τελευταίους τον Καμμένο και τον Μιχαλολιάκο. Πλέον, τον περνάει και ο Βασίλης Λεβέντης.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, πιστεύει ότι στις εκλογές κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.

Απογοήτευση

Για το πώς βλέπουν οι πολίτες το κλίμα; Πλήρης απογοήτευση κι εδώ. Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Επίσης, το 55% πιστεύει πως θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική του κατάσταση και μόλις 9% πως θα καλυτερέψει.

Βαρόμετρο «χτύπα κι άλλο» δηλαδή, αφού και το 86% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας η κυβέρνηση. Εύλογα τα παραπάνω σχολιάστηκαν ευμενώς από τη ΝΔ που μάλιστα εξέδωσε αναλυτικό non-paper χθες το βράδυ, σχεδόν πανηγυρίζοντας.