Τα ψάρια «ασπίδα» προστασίας της καρδιάς
Η συμβουλευτική επιτροπή συστήνει λοιπόν την κατανάλωση δύο μερίδων μη τηγανητού ψαριού, την εβδομάδα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών
Συμβουλευτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ψαριών, πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, δύο φορές την εβδομάδα συντελεί στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, «η τελευταία σχετική οδηγία εκδόθηκε το 2002 και έκτοτε πολλές επιστημονικές μελέτες τεκμηρίωσαν λεπτομερώς τα οφέλη της κατανάλωσης τροφίμων, πλούσιων σε ω-3, ειδικά όταν αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως το κρέας».
Η συμβουλευτική επιτροπή συστήνει λοιπόν την κατανάλωση δύο μερίδων μη τηγανητού ψαριού, την εβδομάδα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η σαρδέλα ή ο τόνος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Η ίδια επιτροπή εξέτασε και τα επίπεδα του υδραργύρου στα ψάρια και αφού αξιολόγησε όλα τα σχετικά δημοσιευμένα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά, αλλά κυρίως στα μεγάλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το βασιλικό σκουμπρί και ο μεγαλόφθαλμος τόνος, ο υδράργυρος είναι παρών.
Κι ενώ η επιμόλυνση των ψαριών με υδράργυρο έχει σχετιστεί με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στα νεογνά, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει αρνητική επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ενήλικες και τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών ουσιαστικά είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Τέλος, η γνωμοδοτική επιτροπή κάνει αναφορά στις καλές πρακτικές αλιείας και υπενθυμίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα δεν συστήνονται στον γενικό πληθυσμό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών δεδομένων που να τεκμηριώνουν επωφελή επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
- ΕΕ για Τουρκία: Καμία ενταξιακή πρόοδος χωρίς μεταρρυθμίσεις – Ρητές αναφορές στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο
- Παιδιά και social media: Οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν ότι το app της ΕΕ για την επαλήθευση ηλικίας είναι έτοιμο
- Η Νέα Γενιά Ρολογιών της Rolex για το 2026
- Κατσανιώτης για Λαζαρίδη: Ο καθένας κρίνεται από τη δημόσια παρουσία και τον δημόσιο λόγο του – Τι είπε για Σαμαρά
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκίνησε ξανά η δίκη – «Ανεπαρκής και πρόχειρη» η νοσηλεία του σύμφωνα με τον Εισαγγελέα
- Πικάσο εκατομμυρίων για 100 ευρώ: Στον υπερτυχερό Aρί Χονταρά ο πίνακας – Η αστεία αντίδραση του
- Ζαχαριάδης: Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Λαζαρίδης θα είχε παραιτηθεί – Ώριμες οι συνθήκες για πρόταση δυσπιστίας
- Bring the Spring OFFERS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442